Geld lenen was nog nooit zo goedkoop

Amsterdam Traditionele banken worden in toenemende mate overbodig. Grote bedrijven laten hen steeds vaker links liggen. In plaats van een krediet af te sluiten kiezen ze ervoor obligaties uit te geven, die direct bij grote investeerders worden geplaatst....

De bemiddelende rol van banken tussen mensen die geld over hebben (spaarders en pensioenfondsen) en bedrijven die geld nodig hebben, wordt daardoor uitgehold. In 2009 werd voor 280 miljard euro aan nieuwe bedrijfsobligaties uitgegeven – junkbonds uitgezonderd – dat is ongeveer drie keer zoveel als in de jaren daarvoor. De kredietverlening van banken ging tegelijkertijd omlaag.

Vlak na het uitbreken van de kredietcrisis in oktober 2008 was geld schaars. Er werd door banken hard om gevochten, waardoor de spaarrente omhoog ging. Toen de centrale banken overal ter wereld vanaf eind 2008 de geldsluizen wijd openzetten, daalde de rente pijlsnel, waardoor sparen al snel niets meer opleverde. Tegelijkertijd durfden investeerders weer wat meer risico te nemen, nu ze zagen dat overheden alles zouden doen om de economie overeind te houden. Het resultaat was dat de vraag naar bedrijfsobligaties wereldwijd snel toenam. Iedereen wilde aan bedrijven lenen, waardoor die een lage rente hoefden te bieden. ‘Het was nog nooit zo makkelijk geld te lenen’, zei KPN-topman Ad Scheepbouwer twee maanden geleden al in een interview met de Volkskrant.

Voor grote bedrijven hield de kredietcrisis dus in maart 2009 op. Het is echter de vraag voor hoe lang. Begin deze week nam de nervositeit op de obligatiemarkten ineens toe. De rente ging voor het eerst sinds november omhoog.

Ook bedrijven worden zenuwachtig en hebben ineens haast snel nog wat obligaties op de markt te brengen. Ze zijn bang dat geld lenen straks – als de centrale banken de geldkraan langzaam dichtdraaien en overheden tegelijkertijd steeds meer geld nodig hebben om hun tekorten te dekken – weer duurder wordt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden