Gekte op de woningmarkt: Utrecht volgt Amsterdam

Alle tekenen wijzen op een oververhitte woningmarkt, nu de huizenprijzen vrijwel overal flink stijgen en huizen steeds korter te koop staan. Amsterdam is al aan het overkoken en ook in Utrecht zijn woningen alweer duurder dan voor de crisis.

Wilco Dekker
De Vismarkt in het centrum van Utrecht. Op de achtergrond de Domtoren. Beeld anp
De Vismarkt in het centrum van Utrecht. Op de achtergrond de Domtoren.Beeld anp

In het oververhitte Amsterdam was het al drie kwartalen zo ver en nu is ook Utrecht de grens gepasseerd: koopwoningen zijn in de vierde stad van het land weer duurder dan voor de crisis. Toen, in het derde kwartaal van 2008, kostte een woning in Utrecht gemiddeld 274 duizend euro. Daarna zakten de prijzen met bijna eenvijfde weg naar het dieptepunt, in het tweede kwartaal van 2013.

Nu het herstel van de afgelopen jaren doorzet en er hier en daar weer sprake is van ouderwetse gekte, moet gemiddeld 275.900 euro worden betaald voor een woning in Utrecht. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster vrijdag presenteerden over de woningmarkt in het derde kwartaal. In alle provincies en in de vier grote steden lagen de huizenprijzen gemiddeld hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Droogkoken

Noord-Holland noteerde met 9 procent voor het tiende kwartaal op rij de sterkste stijging. Dat komt vooral door Amsterdam. Daar kost een koophuis al 14 procent meer dan een jaar eerder. De woningmarkt is door de grote vraag en het kleine aanbod zo aan het 'droog koken' dat makelaars soms al stunts moeten uithalen om nog een woning te vinden die ze kunnen verkopen.

Na Noord-Holland was ook in de provincies Utrecht (6,9 procent) en Groningen (6,7 procent) de prijsstijging hoger dan het gemiddelde in Nederland (5,6 procent).

De grote steden gaan het snelst. In de stad Utrecht kost een huis nu 9,8 procent meer dan een jaar geleden, in Den Haag 8,4 procent en in Rotterdam 7,5 procent. De populariteit van de steden blijkt ook bij de woningtypen. De grootste stijging was landelijk te zien bij de appartementen, die juist in steden een relatief groot deel van de woningvoorraad uitmaken. Vrijstaande woningen werden stegen het minst in prijs: 4,3 procent.

Overzicht vanuit de toren van de vernieuwde Beurs van Berlage tijdens een open dag. Beeld anp
Overzicht vanuit de toren van de vernieuwde Beurs van Berlage tijdens een open dag.Beeld anp

Piek nog niet bereikt

Er is nog geen enkel signaal van afkoeling en minder prijsstijging, stellen het CBS en het Kadaster verder. Integendeel: er worden meer woningen verkocht, er staan minder woningen te koop en woningen worden sneller verkocht. Bovendien daalt de hypotheekrente verder en zeggen meer mensen bereid te zijn een woning te kopen.

De verwachting is dus dat de huizenprijzen nog verder zullen stijgen. Woningen worden sinds het dieptepunt van juni 2013 weer duurder. De prijs ligt sinds dat dieptepunt gemiddeld 12,9 procent hoger. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 ligt het prijsniveau nog 11,4 procent lager. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen was in september 2016 ongeveer even hoog als in juli 2005.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden