'Gekke koe' uit Wallonie toch verwerkt tot diermeel

De eerste 'gekke koe' die onlangs in Wallonië werd ontdekt, blijkt niet te zijn vernietigd, zoals de Belgische minister van Landbouw Pinxten enige dagen geleden verzekerde....

Van onze correspondent

BRUSSEL

Dat heeft de BRTN-televisie gisteren gemeld. In eerste instantie werd gedacht dat de Waalse koe hondsdol was. Daarom werd het beest verwerkt tot veevoer. Maar voor de zekerheid werd wel de kop achtergehouden en voor nader onderzoek naar Groot-Brittannië gestuurd. Pas daarna werd bekend dat het beest aan BSE leed ofwel de gekkekoeienziekte.

BSE kan worden overgedragen via besmet veevoer. Daarom verbiedt de Europese wetgeving om dierlijk voer toe te dienen aan herkauwers. Het diermeel mag alleen maar worden gebruikt als voer voor varkens, kippen of huisdieren. Maar in het verleden is deze wetgeving al verscheidene keren overtreden.

Minister Pinxten heeft toegegeven dat de gekke koe ten onrechte tot veevoer is verwerkt. Hij heeft aangekondigd het toezicht te verscherpen om te voorkomen dat verdacht koeienvlees terechtkomt in de voedselketen. De minister van Landbouw heeft echter goede hoop dat de gekke koe in de provincie Namen een eenmalige besmetting betreft en dat geen andere BSE-gevallen in België worden ontdekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden