Geithner mag Obama’s plan uitvoeren

Zal Timothy Geithner als een superster de Amerikaanse economie vlot trekken? ‘Geithner scoort vijfhonderd punten’, zo luidde zaterdag een kop in The Wall Street Journal; de beurs in New York veerde vrijdag op toen bekend werd dat Geithner de nieuwe minister van Financiën onder Barack Obama wordt....

Naast Geithner, de voorzitter van de Centrale Bank van New York, keert ook Larry Summers terug naar het Witte Huis. Deze econoom was minister van Financiën onder Bill Clinton. Obama geeft hem een hoofdrol als voorzitter van de Nationale Economische Raad, waar het economische kabinetsbeleid wordt gecoördineerd.

Op het ministerie van Handel komt Bill Richardson, de gouverneur van de staat New Mexico. Hij was VN-ambassadeur en minister van Energie onder Clinton.

Tezamen zullen de mannen het ambitieuze plan van Obama gaan vormgeven en uitvoeren. Hoewel George W. Bush en zijn minister van Financiën Henry Paulson tot 20 januari aan het roer staan, kwam Obama zaterdag met ‘een plan dat groot genoeg is om de uitdagingen tegemoet te treden’. Het belangrijkste doel van het ‘nationale stimulans-pakket’ zal zijn om 2,5 miljoen nieuwe banen te scheppen middels overheidsprogramma’s voor infrastructuur en schone energie.

Voor de financiering van deze plannen zal Obama de komende maanden steun in het Congres moeten winnen. Naar verwachting zal het de eerste helft van zijn vierjarige termijn in beslag nemen.

Het financieel-economische beleid komt in de handen van Geithner (47). Hij is een carrièreambtenaar, die sinds 1988 onder diverse ministers van Financiën heeft gewerkt. Als een relatief jonge, politiek-onafhankelijke expert past hij bij Obama; beiden spelen basketbal en ook Geithner heeft een ongebruikelijke achtergrond, met zijn jeugd in India en Thailand.

Als voorzitter van de Centrale Bank van New York – een belangrijke toezichthouder op Wall Street – werkt Geithner al maanden samen met minister Paulson en Ben Bernanke, de voorzitter van het stelsel van centrale banken in de VS. Geithner is in die functie effectief, en populair in politiek Washingon én de financiële wereld. De reactie op de beurzen was een indicatie van het vertrouwen van Wall Street in Obama’s keuze.

De benoemingen en beleidsvoorstellen zijn cruciaal, gezien de verergering van de crisis die veel Amerikaanse experts verwachten. Sterker, de columnist Thomas Friedman en andere commentatoren vrezen dat het te laat is als Bush twee maanden niets doet, wachtend op Obama’s aantreden op 20 januari.

Zodoende heeft Friedman voorgesteld om de inauguratiedag te vervroegen. ‘We kunnen het ons niet veroorloven om zo lang te wachten’, zei Friedman zondag, die een ‘eens per eeuw-depressie’ verwacht.

Dat is het vooruitzicht voor minister Geithner op Financiën. Ook The Wall Street Journal legde realisme aan de dag: ‘Wij wensen de heer Geither veel geluk toe, maar hij moet in het lange seizoen dat voor ons ligt waarschijnlijk niet rekenen op veel wedstrijden met vijfhonderd punten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden