Geheugen laat topman Ahold in de steek

Michiel Meurs, ex-financieeldirecteur van Ahold, verscheen maandag als getuige voor de rechtbank. Hij maakte een gebroken indruk en kon zich weinig herinneren....

Van onze verslaggever Pieter Klok

Een: De man onder wiens verantwoordelijkheid het grootste boekhoudschandaal uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond, is tegenwoordig werkzaam als 'financieel adviseur'. Meurs heeft zijn eigen bureau opgericht: AMM Management .

Twee: Hij is veel van zijn zelfvertrouwen kwijt. Meurs weigert de pers te woord te staan. Zijn antwoorden aan rechter-commissaris Flipse zijn weifelend en warrig. 'Het is geen strikvraag hoor', stelt Flipse Meurs gerust, als die weer begint te hakkelen.

Meurs forceert af en toe een glimlach op zijn gezicht, maar kan niet verhullen dat hij een gebroken man is. Zijn advocaat Dries Fransen van de Putte wijkt geen moment van zijn zijde. En Ahold heeft 'uit veiligheidsoverwegingen' een auto met chauffeur ter beschikking gesteld en twee bewakers meegestuurd.

Hoe anders was het optreden van Cees van der Hoeven, de hoogste baas, die drie maanden eerder werd gehoord. Van der Hoeven had nog dezelfde kaarsrechte tred, stond ontspannen journalisten te woord, en maakte grapjes tijdens het verhoor (Beroep?: 'voormalig kruidenier').

Drie: Meurs heeft niet bepaald een olifantengeheugen. Hij blijkt zich bijna niets meer te kunnen herinneren van de overname van het Argentijnse Ekono door Ahold, waarover het verhoor gaat.

'Wanneer dat precies was, weet ik niet meer.'

'Dat kan ik niet bevestigen',

'Dat kan ik me niet concreet herinneren.'

'Het zou best kunnen dat ik dat heb gezegd.'

'Hoe de overname gefinancierd was, weet ik niet meer.'

'Het ging toch om veel geld: zestig miljoen dollar', probeert Flipse nog. Maar Meurs is niet te vermurwen. 'Ik weet het echt niet.'

De voormalige eigenaar van supermarktketen Ekono, D en S, beweert nog 45 miljoen dollar tegoed te hebben van Ahold. D en S wilde in dollars betaald krijgen, maar kreeg pesos, die na de pesocrisis in 2001 plots veel minder waard waren. Het bedrijf overweegt een claim tegen Ahold in te dienen, maar wil eerst de toenmalige bestuursleden horen.

Nicolas Ibañez, de bestuursvoorzitter van D en S, zegt dat de Ahold-top in 2002 heeft beloofd het resterende bedrag in dollars over te maken. Deze belofte zou zijn gedaan tijdens een diner in De Hoop op d'Swarte Walvis, het restaurant dat tot vorig jaar zomer eigendom was van Ahold.

Van der Hoeven kon zich dit diner nog wel herinneren. En Meurs? 'Ik heb mijn agenda uit die periode geraadpleegd, maar ik kon daarin noch een diner noch een lunch vinden.'

De advocaat van de tegenpartij, Harmen de Mol van Otterloo spreekt na afloop van 'ontwijkend gedrag'. 'Zijn geheugen laat hem opmerkelijk vaak in de steek.

'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden