‘Geheime brieven Ahold zijn de schuld van Meurs’

Oud-financieel directeur Michiel Meurs van Ahold was ‘primair’ verantwoordelijk voor het verborgen houden van de geheime brieven over de zeggenschap bij buitenlandse partners....

Van onze verslaggevers

Het is de onderzoekers een raadsel hoe Meurs, van wie velen de integriteit roemden, zo ‘verblind in zijn oordeelsvorming’ kon zijn, dat hij het idee van geheime brieven (side letters) accepteerde, waarmee Ahold zijn omzet kon vergroten.

Voormalig topman Cees van der Hoeven valt aan te rekenen dat hij niet heeft doorgevraagd naar het doel en de reden van de side letter die sloeg op de buitenlandse partner Bompreço, toen Meurs hem deze brief liet tekenen. Hetzelfde verwijt treft oud-bestuurder Jan Andreae, zo schrijven de onderzoekers.

Oud-commissaris Roland Fahlin, die eveneens een geheime brief heeft ondertekend, wordt ‘passiviteit’ verweten in zijn rol als lid van de groep die de financiën moest controleren.

Van der Hoeven heeft steeds verklaard dat Meurs hem pas in november 2002 vertelde dat vier side letters waren achtergehouden voor de accountant. Vanaf dat moment was hij volgens de onderzoekers de eerstverantwoordelijke voor het verzwijgen van deze informatie.

Op dit onderzoek is aangedrongen door de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Met de beleggers is inmiddels door Ahold al een schikking getroffen van 1,1 miljard. Dinsdag worden de strafeisen van het OM bekendgemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden