Geen zwangerschapsverlof zzp’er

De minister is niet wettelijk verplicht een verlofregeling voor zwangere zelfstandig ondernemers te treffen. Dat heeft de Haagse rechtbank woensdag besloten naar aanleiding van een proces dat de vakcentrale FNV en het proefprocessenfonds Clara Wichmann hadden aangespannen namens zeven zwangere zzp’ers....

Van onze verslaggeefster Elsbeth Stoker

Tot 2004 konden zwangere zelfstandigen een vergoeding krijgen voor verlof via de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ). Zelfstandige ondernemers waren verplicht zich op deze manier tegen ziekte te verzekeren. Wegens de relatief hoge kosten werd de WAZ drie jaar geleden afgeschaft. Sindsdien kunnen zelfstandigen terecht bij particuliere verzekeraars.

Onlangs onderzocht de Commissie Gelijke Behandeling de mogelijkheid voor vrouwen om via een particuliere verzekering een vergoeding voor zwangerschapsverlof te krijgen. Van de 50 verzekeraars bieden 21 deze mogelijkheid. Vaak wordt de voorwaarde gesteld dat de vrouwen in de eerste jaren geen vergoeding krijgen bij zwangerschap. ‘Bovendien zijn de verzekeringen duur. Ze slokken zo’n 10 procent van je inkomen op’, voegt Karen Jager van de FNV toe. Deze zaak is misschien verloren, maar de kwestie is niet verloren, is haar reactie op de uitspraak. De FNV en het Clara Wichmannfonds overwegen hoger beroep.

De vakcentrale pleit al jaren voor een publieke regeling waarop onderneemsters kunnen terugvallen. Gedurende een periode van 16 weken zouden ze een uitkering moeten krijgen van maximaal het minimumloon.

Afgelopen jaren hebben een Kamermeerderheid en de Commissie Gelijke Behandeling meerdere keren een regeling geëist voor betaald zwangerschapsverlof voor zelfstandigen. Minister Donner (Sociale Zaken) en zijn voorganger De Geus hebben hier echter nog geen gehoor aan gegeven. Donner heeft aangekondigd de mogelijkheid van een uitkering te ‘bezien’.

Wat GroenLinks betreft, moet er een einde komen aan de ‘smoesjes’ om de moties niet uit te voeren. De partij kondigde woensdag aan een initiatiefwet in te dienen om de drempels voor vrouwelijke zzp’ers die zwanger willen worden, weg te nemen.

Het is niet de eerste keer dat zwangere zzp’ers een rechtszaak aanspannen. In het najaar van 2005 klaagde Gabbi Mesters haar arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir aan. Zij vond het onterecht dat haar verzekeraar pas twee jaar na het afsluiten overgaat tot het uitkeren van de vergoeding voor verlof. De rechtbank stelde haar in het gelijk. Ruim een jaar later draaide het gerechthof deze beslissing echter terug.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden