Geen verlossing voor boeren met 'fosfaatprobleem'

Zo’n achthonderd boeren die door het nieuwe fosfaatstelsel in de problemen zijn gekomen, krijgen geen ontheffing van de beperking van hun veestapel. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw besloten, ‘ondanks ingrijpende en pijnlijke gevolgen van de invoering van het stelsel voor individuele ondernemers en hun gezinnen’.

Beeld Marcel van den Bergh

Sinds begin dit jaar is het aantal koeien in Nederland begrenst op de hoeveelheid fosfaat die zij in hun mest produceren. De regeling moet de hoeveelheid fosfaat die in het milieu terecht komt aan een maximum binden. Medio 2015 werden de fosfaatrechten toegekend op basis van het aantal koeien per boerderij. Een aantal boeren had wel nieuwe stallen laten bouwen, maar had die niet op tijd gevuld met nieuw vee. Daardoor liepen zij fosfaatrechten mis en dus het recht om hun stallen alsnog te vullen.

De minister wil niet tegemoetkomen aan de oproep van 120 van deze boeren om een inhaalslag te mogen maken. Zij stellen dat zij zo’n 680 lotgenoten hebben. Een uitzondering zou er volgens Schouten toe kunnen leiden dat het fosfaatproductieplafond wordt overschreden. ‘We hebben maximaal gekeken of er nog opties waren om deze bedrijven tegemoet te komen. Tegelijkertijd is het ook wel nodig om op enig moment duidelijkheid te geven, omdat deze bedrijven al geruime tijd in onzekerheid zitten’, aldus Schouten.

Uw poep  eindigt weer op het land

Fosfaat is een ‘supermest’ én schaars, terwijl onze uitwerpselen er vol mee zitten. Het Amsterdamse waterbedrijf recyclet de cruciale stof uit het riool, zodat het terug het land op kan - net als vroeger. Lees het stuk dat Hidde Boersma hierover schreef. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.