nieuws

Geen ‘verhuisboete’ van 11 miljard voor Unilever: vertrekkend GroenLinks-Kamerlid wijzigt wetsvoorstel

Unilever, dat vorig jaar het hoofdkantoor naar Londen heeft verplaatst, hoeft niet langer te vrezen dat het daarvoor nog een ‘verhuisboete’ van 11 miljard euro moet overmaken naar de Nederlandse schatkist. Bart Snels (GroenLinks) heeft dinsdag op zijn laatste dag als Kamerlid de terugwerkende kracht uit zijn wetsvoorstel geschrapt.

Wilco Dekker
Het hoofdkantoor van Unilever in het centrum van Londen.  Beeld Reuters
Het hoofdkantoor van Unilever in het centrum van Londen.Beeld Reuters

Omdat Unilever al vertrokken is, geldt de boete straks dus niet meer voor de Brits-Nederlandse multinational, als het wetsvoorstel al zou worden aangenomen.

Toen vorig jaar duidelijk werd dat het hoofdkantoor van Unilever niet naar Rotterdam zou komen maar naar Londen zou gaan, kwam Snels met een spoedwet voor een ‘verhuisboete’. Het voorstel, dat de internationale financiële pers haalde, beoogt dat bedrijven die verhuizen naar een land zonder dividendbelasting (zoals het Verenigd Koninkrijk) eerst moeten afrekenen met de Nederlandse fiscus voor de misgelopen dividendbelasting. Unilever becijferde daarop dat deze ‘verhuisboete’ 11 miljard euro zou bedragen.

Op de golven van de boosheid over de pogingen van de toenmalige Unilever-baas Paul Polman om via Mark Rutte de dividendbelasting af te schaffen, voelde een Kamermeerderheid er wel wat voor. Het was een meerderheid inclusief D66 en de ChristenUnie, twee partijen die nu weer meepraten over een nieuw kabinet. Maar ruim een jaar later, met een nieuwe Kamer, zit er nog weinig schot in het revolutionaire plan van Snels.

Unilever zette de verhuizing van het hoofdkantoor naar Londen vorig jaar ondanks de dreigende boete door. Dit omdat het wetsvoorstel volgens de multinational strijdig is met het Europees recht en met diverse verdragen. Ook de Raad van State kraakte het plan, maar die had het volgens Snels niet goed begrepen.

Spoedwet

Omdat het nog steeds onduidelijk is wanneer de Kamer het wetsvoorstel gaat behandelen, en of het demissionaire kabinet er nog op gaat reageren, is het niet verantwoord bedrijven die een verhuizing overwegen nog langer in onzekerheid te laten over een mogelijke verhuisboete. Snels schrijft dat op zijn laatste dag als Kamerlid in een tweede nota van wijziging. Snels maakte twee weken geleden bekend te stoppen als Kamerlid voor GroenLinks uit onvrede over de samenwerking met de PvdA.

Het schrappen van de terugwerkende kracht vergroot mogelijk de kans dat zijn ‘spoedwet’ wordt aangenomen in de Tweede en Eerste Kamer – vooral in de Senaat is het de vraag of er een meerderheid voor is. Verder kan de aanpassing van belang zijn voor eventuele rechtszaken. Volgens deskundigen kan de verhuisboete, als die wordt aangenomen, tot jarenlange juridische procedures leiden. Eumedion, de belangenbehartiger van grote beleggers zoals pensioenfondsen, is tevreden over de wijziging, omdat zo ook de onzekerheid voor de aandeelhouders van de betrokken bedrijven wordt verminderd.

Unilever liet woensdag weten kennis genomen te hebben van de aanpassing en verdere ontwikkelingen af te wachten. Voor Shell, de andere grote Brits-Nederlandse multinational, kan de verhuisboete nog wel een rol gaan spelen. De olie- en gasreus is een Brits bedrijf, met het hoofdkantoor in Den Haag. Voor die constructie werd lang geleden gekozen omdat de dividendbelasting zou worden afgeschaft, zei topman Ben van Beurden vorig jaar zomer in Het Financieele Dagblad. Nu die afschaffing niet doorgaat, is verhuizing van het hoofdkantoor ‘een optie’, aldus Van Beurden. Shell had woensdag geen behoefte te reageren op de aanpassing van de verhuisboete.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden