Geen vergoeding voor SNS beleggers

Beleggers die bij de nationalisering van SNS Reaal begin 2013 hun belegging verloren, krijgen misschien toch geen schadevergoeding. De Hoge Raad oordeelde vrijdag dat de Ondernemingskamer moet vaststellen hoeveel schade de beleggers hebben geleden. De uitkomst zou ook nul kunnen zijn. Een eerder vonnis had juist bepaald dat de schade zeker hoger dan nul moest zijn.

Gerard Reijn
Februari 2013. Zitting van de Raad van State over de nationalisering van SNS. Beeld ANP
Februari 2013. Zitting van de Raad van State over de nationalisering van SNS.Beeld ANP

Het is een stap in de nog jaren durende nasleep van de nationalisering, tevens reddingvan SNS Reaal op 1 februari 2013, door minister Dijsselbloem van Financiën. Op dat moment bedroeg de beurskoers van het aandeel SNS Reaal nog 82 cent, dus was de beurswaarde van het aandeel nog 240 miljoen euro. Ook een deel van de obligaties van SNS Reaal werd genationaliseerd; ook die beleggers werden daarbij onteigend.

Kort daarop begon het juridisch steekspel om schadevergoeding, geleid door de Vereniging Effecten Bezitters (VEB). De staat wees meteen elke poging tot schadevergoeding van de hand. Volgens het ministerie van Financiën zou SNS Reaal failliet zijn gegaan als het niet was genationaliseerd. Bij een dergelijk faillissement zouden de schulden nooit kunnen worden betaald uit de opbrengsten en dus zouden de aandeelhouders niets hebben gekregen. Daarom, zo redeneerde Financiën, was een compensatie voor de onteigening niet aan de orde.

De beleggers stapten naar de rechter en haalden de eerste slag binnen. Nou ja: het eerste slagje. In juli 2013 bepaalde de Ondernemingskamer dat deskundigen de schade zouden moeten vaststellen. Maar, zei de Ondernemingskamer erbij: die vaststelling zou niet op nul mogen uitkomen. Daarmee leken de beleggers en hun VEB een punt te hebben gescoord.

Onmiddellijk ging de staat tegen dit tussenvonnis in cassatie bij de Hoge Raad. Die bepaalde gisteren dat, zoals de Ondernemingskamer al had vastgesteld, deskundigen moeten vaststellen wat de schade is. Maar volgens de Hoge Raad kan de uitkomst ook nul zijn.

Stapje voorwaarts

Het ministerie van Financiën wil niet reageren op de uitspraak. De VEB wel; die beschouwt de uitspraak als een stapje voorwaarts. 'De staat wilde niets vergoeden. We zijn nu zo ver dat de Ondernemingskamer opdracht heeft de schade te berekenen. En ja, het is waar: die rekensom kan nog uitkomen op nul', zo telt adjunct-directeur Errol Keyner van de VEB zorgvuldig zijn zegeningen. De VEB verwacht dat het nog wel een jaartje duurt voordat de Ondernemingskamer de schade heeft vastgesteld en dat er daarna opnieuw cassatie zal worden ondertekend door de ene of de andere partij.

De VEB is nog met een tweede procedure bezig die niet is gericht op de staat. De vereniging wil bestuurders, commissarissen en accountant KPMG aansprakelijk kunnen stellen. Dat blijkt nog niet makkelijk. De eerste stap in zo'n procedure, is diezelfde Ondernemingskamer een onderzoek te laten instellen naar wanbeleid. Als de Kamer die vaststelt, kunnen partijen aansprakelijk worden gesteld.

Probleem

Probleem is echter dat alleen belanghebbenden zo'n verzoek bij de Ondernemingskamer kunnen indienen. Omdat de aandeelhouders zijn onteigend en dus geen aandeelhouders meer zijn, zijn ze ook geen belanghebbenden meer.

De VEB probeert die situatie te doorbreken. Volgens Paul Coenen, hoofd juridische zaken van de VEB, is er wel jurisprudentie dat in soortgelijke gevallen klagers toch hun enquêteverzoek konden indienen. Een uitspraak hierover verwacht hij medio april. Als dat besluit gunstig uitvalt, kan die procedure pas op gang komen. Ook die zal nog jaren vergen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden