Geen uitkering voor zwangere onderneemsters

De Staat hoeft niet te zorgen voor een zwangerschapsuitkering voor zelfstandig werkende vrouwen. Dat blijkt uit een uitspraak die de rechtbank in Den Haag woensdag heeft gedaan in een zaak die was aangespannen door de vakcentrale FNV en het Proefprocessenfonds Clara Wichmann....

ANP

Sinds het afschaffen van de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) in augustus 2004, zijn zelfstandige ondernemers voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering aangewezen op een particuliere verzekering. Dat geldt ook voor een uitkering tijdens zwangerschap.

De FNV en het proefprocessenfonds vonden het principieel onjuist dat Nederland geen regeling meer heeft die zwangere zelfstandigen inkomensbescherming biedt. Zij vroegen de rechter een oordeel te vellen over het afschaffen van de WAZ en schadevergoeding voor vrouwen die tussen wal en schip vallen.

De FNV is teleurgesteld over de uitspraak van de rechtbank en kijkt nog of zij hoger beroep zal aantekenen. Voorzitter Agnes Jongerius wijst erop dat de Tweede Kamer vorig jaar al een motie heeft aangenomen om een regeling te treffen. ‘Een positieve uitpraak van de rechtbank zou een goede stok achter de deur zijn geweest voor het kabinet om daaraan gehoor te geven’, aldus Jongerius.

Sinds de afschaffing van de WAZ is de helft van de zelfstandige onderneemsters niet verzekerd van een inkomen tijdens zwangerschapsverlof omdat zij moeilijk een verzekering konden afsluiten, betoogde de advocate van FNV en proefprocessenfonds tijdens de rechtszaak. Volgens de vakcentrale is er sprake van ongelijkheid ten opzichte van mannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden