Geen salaris wegens versturen Whatsappjes tijdens werktijd

Een ex-werknemer van een drukkerij kan fluiten naar 1.500 euro aan vakantiedagen omdat hij tijdens werktijd honderden privéberichtjes verstuurde via Whatsapp. De projectmanager verzond tussen 7 juli 2014 en 21 januari 2015 zeker 1.255 whatsappjes met zijn mobiele telefoon van de zaak, merendeels 'liefdesberichten' aan verschillende dames. De Tilburgse kantonrechter oordeelde dat de drukkerij de man niet hoeft te betalen voor de arbeidsuren waarin hij aan het Whatsappen was.

Jonathan Witteman
De kantonrechter raamde de door de drukkerij geleden schade op 1.500 euro. Beeld anp
De kantonrechter raamde de door de drukkerij geleden schade op 1.500 euro.Beeld anp

De projectmanager had een zaak aangespannen tegen de Oisterwijkse drukkerij VDB Almedeon omdat zijn ex-werkgever weigerde bijna 5.100 euro aan ongebruikte verlofuren uit te betalen. De drukkerij wilde het geld niet betalen omdat de man een groot deel van zijn arbeidsuren bleek te hebben besteed aan het versturen van Whatsapp-berichtjes naar geliefden, zo ontdekte het bedrijf toen de projectmanager zijn zakelijke telefoon moest inleveren aan het einde van zijn dienstverband.

'Liefdesberichten'

Hoewel in het rechtbankverslag geen citaten staan uit de Whatsappjes, karakteriseert de rechter ze als 'liefdesberichten': 'De inhoud ervan is van emotionele aard.' Uit de berichten blijkt dat de projectmanager 'volledig in de wolken was en in vervoering is geraakt. Duidelijk is dat hij door het versturen en ontvangen van de hoeveelheid berichten van deze aard niet heeft gewerkt en dan ook onterecht loon heeft ontvangen.' De kantonrechter raamde de door de drukkerij geleden schade op 1.500 euro: 1.255 berichten maal 2,5 à 3 niet-gewerkte minuten per bericht, vermenigvuldigd met het uurloon plus vakantietoeslag. Gratis komt het bedrijf er echter niet vanaf: minus de 1.500 euro moet VDB Almedeon de ex-werknemer nog altijd een kleine 3.600 euro aan loon uitbetalen, oordeelde de rechter. Ook moet het bedrijf de proceskosten betalen.

Grijs gebied

De uitspraak laat zien dat de scheiding tussen werk en privé een grijs gebied is, zowel juridisch als economisch, zegt Olav Wagenaar van juridisch dienstverlener DAS. 'Juridisch gezien is dit nog vrijwel onontgonnen terrein. En binnen bedrijven ontbreekt het vaak aan een duidelijk protocol voor het gebruik van sociale media, waardoor werknemers en werkgevers niet weten wat wel en niet mag.'

Het grijze gebied geldt volgens Wagenaar ook voor de andere kant van de medaille: werknemers die in hun privétijd nog mails en berichtjes afhandelen van hun werkgever, zonder daarvoor betaald te krijgen. Wagenaar vindt de uitspraak van de rechter ver gaan.

Het vonnis roept de vraag op of ook andere tijdens werktijd verrichte privézaken straks met het loon verrekend moeten worden - en vice versa. 'Hoe zit het met roken of koffie drinken tijdens het werk, of een praatje maken over de vakantie?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden