Geen prijsregulering voor kabelsector

De kabelsector krijgt het komende jaar niet te maken met prijsregulering. Wel hebben de grootste kabelbedrijven (UPC, Casema en Essent) met de telecomtoezichthouder Opta afgesproken dat zij in 2006 de prijzen voor standaardpakketten maximaal met het inflatiepercentage verhogen....

De Opta liet maandag weten dat de Europese Commissie met deze afspraken akkoord is gegaan. De toezichthouder wilde oorspronkelijk de kabelsector prijzen gaan opleggen, omdat die een te sterke machtspositie heeft voor de doorgifte van televisie.

Europees commissaris Kroes (mededingingszaken) tekende vorige maand bezwaar aan tegen het voornemen van de Opta. Volgens haar zijn de prijzen voor de tv-pakketten in Nederland niet te hoog. Daarnaast meent zij dat er met de introductie van internettelevisie voldoende concurrentie aankomt. KPN begint bijvoorbeeld volgend jaar op grote schaal met deze nieuwe vorm van televisieontvangst in de huiskamer.

De Opta krijgt wel de bevoegdheid om de kosten van de kabelmaatschappijen te onderzoeken. De sector kan daardoor in 2007 alsnog gereguleerd worden, aldus de toezichthouder.

Opta-voorzitter Chris Fonteijn verklaarde blij te zijn met het afwentelen van een veto van de Europese Commissie. ‘Nu blijft de deur naar regulering van de tarieven open.’

Volgens de branchevereniging van de kabelbedrijven, Vecai, is het voor de Opta het beste om voorzichtig aan te doen. ‘De wereld van kabel en telecom verandert fundamenteel en snel. Je kan je dan geen misstappen veroorloven’, aldus directeur Rob van Esch. Hij verwacht dat door het concurrentiegeweld er in 2007 voor de toezichthouder ook geen noodzaak is om maatregelen te nemen.

De Opta staat onder sterke druk van de Tweede Kamer om de kabelsector aan te pakken. Een meerderheid vindt dat bedrijven als UPC, Casema en Essent klanten hebben benadeeld door de afgelopen jaren de prijzen fors te verhogen. Volgens de Consumentenbond hebben consumenten moeten betalen voor investeringen in nieuwe diensten, zoals digitale televisie en telefonie. Alternatieven waren volgens de bond nauwelijks voorhanden.

D66-Kamerlid Bakker zei maandag in een reactie opheldering te willen van minister Brinkhorst van Economische Zaken en staatssecretaris Van der Laan (Media). Volgens Bakker moet er hoe dan ook iets gebeuren om kabelmaatschappijen tot meer prijsconcurrentie te dwingen. Dat kan als digitenne (digitale televisie via de ether) een grotere vlucht neemt. Ook ziet Bakker mogelijkheden via een eventuele prijsmaatregel op grond van de Mediawet. Voor een kleiner basispakket (maximaal achttien zenders) zou de overheid dan een maximumprijs kunnen bepalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden