Geen Haagse villa-enclave voor rijke Chinezen

Een geplande Haagse villa-enclave voor rijke Chinezen, geesteskind van het stadsbestuur en lokale projectontwikkelaars, komt er niet. Het bouw- en innovatieproject Blossom Park, dat de stad tientallen miljoenen aan investeringen had moeten opleveren, is ten dode opgeschreven door de beslissing van staatssecretaris Klaas Dijkhoff om de regels voor verblijfsvergunningen voor vermogende buitenlanders te wijzigen.

Villawijk Vroondaal in Den Haag. Beeld Raymond Rutting
Villawijk Vroondaal in Den Haag.Beeld Raymond Rutting

Blossom Park, in de jonge villawijk Vroondaal, heeft tot doel 25 hoog-innovatieve villa's te bouwen die meer energie produceren dan ze verbruiken. De villa's kosten minimaal 1,25 miljoen euro per stuk. Dat is de drempel voor een verblijfsvergunning op basis van gedane investeringen in Nederland, de zogenoemde toelatingsregeling voor buitenlandse investeerders. De gemeente Den Haag hoopte Chinese kopers aan te trekken die zich in Nederland willen vestigen.

Het project werd in 2014 in gang gezet. De ontwikkeling van de luxueuze wijk Vroondaal, een lommerrijke buurt aan zee vol parken en kapitale villa's, was wat in het slop geraakt en de gemeente zocht een manier om het project - en de leegstaande kavels - een nieuwe impuls te geven. De beoogde oplossing: een groep hypermoderne villa's die door hun vooruitstrevendheid klimaatvriendelijk bouwen elders zouden stimuleren, betaald door vermogende Chinezen die in ruil daarvoor dus een verblijfsvergunning zouden krijgen. Iedereen wint.

De toelatingsregeling voor investeerders geldt eigenlijk voor investeringen in het zakenleven, niet in een eigen woning. Maar door de huizen te profileren als demonstratiemodellen vol innovatieve technologie, zij het bewoond door rijke Chinezen, wist het project de goedkeuring van toenmalig staatssecretaris van justitie Fred Teeven te verwerven.

Daar trok staatssecretaris Klaas Dijkhoff begin dit jaar pardoes een streep door, toen hij het beleid anders invulde. Dijkhoff heeft twee criteria verruimd voor de toelatingsregeling voor buitenlandse investeerders, maar heeft ook een derde wijziging doorgevoerd: er komen geen verblijfsvergunningen meer voor mensen die investeren in onroerend goed voor eigen gebruik. Blossom Park maakte bezwaar, zei dat ze al in gesprek waren met gegadigden, en wist nog tot 1 juli de tijd te krijgen om investeerders aan te trekken.

Voorbij

Maar in de tussentijd wisten ze niet één investeerder binnen te halen, zegt een woordvoerder van staatssecretaris Dijkhoff, en daarom is het project in zijn huidige vorm nu voorbij.

De woordvoerder van Joris Wijsmuller, de verantwoordelijke wethouder in Den Haag, zegt dat deze de gang van zaken betreurt en dat het project meer tijd had moeten krijgen. 'Dit verdient niet de bestuurlijke schoonheidsprijs.'

Bovendien, zegt de woordvoerder, Maarten Bijl: 'Het is niet zo dat Den Haag graag zomaar rijke Chinezen naar Nederland haalt. Het project draait om 25 villa's die op volstrekt innovatieve manier worden gebouwd en energie opleveren in plaats van kosten. Dat is nog nooit eerder vertoond. Het klopt dat daarvoor gekeken wordt naar geïnteresseerde Chinezen, maar dat is niet waar het project om draait.'

Volgens Bijl is de strijd nog niet gestreden: de kans bestaat dat ze het project alsnog van de grond krijgen, en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) toetst uiteindelijk of eventuele rijke Chinese geïnteresseerden in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning. Maar daar is de woordvoerder van staatssecretaris Dijkhoff kort over: 'De RVO voert het beleid van de regering uit. Investeerders in onroerend goed voor eigen bewoning worden op basis van deze nieuwe toelatingsregeling afgewezen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden