Geen geld voor personeel, maar wel voor bonussen

Tientallen bedrijven hebben vorig jaar op grote schaal personeel ontslagen, maar wel de bonus voor de directie verhoogd. Ook keerden tientallen bedrijven die in 2009 verlies maakten toch een hogere bonus uit aan de topbestuurders.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant naar de topsalarissen bij ruim 150 toonaangevende Nederlandse bedrijven.

Door de crisis moesten veel ondernemingen vorig jaar personeel ontslaan of bedrijfsonderdelen verkopen. Bij 92 bedrijven zijn vorig jaar in totaal 132 duizend arbeidsplaatsen geschrapt. Ondanks het personeelsverlies keerden 56 bedrijven een bonus uit aan de directie. Bij 34 bedrijven was de bonus na een ontslagronde zelfs hoger dan het jaar ervoor.

Bedrijven houden bij de toekenning van hun beloning nauwelijks rekening met het verlies van de onderneming. Van de 51 ondernemingen die in 2009 in de rode cijfers doken, hebben er 23 toch een bonus uitgekeerd. In de financiële sector is na de kredietcrisis afgesproken geen bonus meer te betalen als een bedrijf verlies maakt.

Tegenvallers


Negen bedrijven verhoogden hun bonus, terwijl zowel de werknemers (minder banen) als de aandeelhouders vorig jaar tegenvallers moesten incasseren. Bedrijven als verzekeraar Delta Lloyd, afvalbedrijf Van Ganzewinkel en chipmachinefabrikant ASML ontsloegen personeel en maakten verlies, maar desondanks werden de beloningen voor de top verhoogd.

‘Het is bezopen dat er bonussen worden uitgekeerd als een bedrijf verlies maakt of een reorganisatie doorvoert’, zegt bestuurder Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten.

Door de economische crisis was de totale beloning van bestuurders vorig jaar voor de tweede keer op rij lager dan het jaar ervoor. De gemiddelde beloning daalde met 8 procent naar 933 duizend euro.

Van de bestuurders van op de AEX genoteerde ondernemingen ontving de KPN-topman Ad Scheepbouwer met 7,4 miljoen euro de hoogste beloning.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden