Geen gedwongen ontslagen bij grote Duitse staalfusie
De Duitse industrieconcerns Krupp en Thyssen hebben hun staalbedrijven gebundeld in een nieuwe onderneming. De vennootschap, in de volksmond al Ruhrstahl genoemd, wordt met een jaarproductie van circa 16 miljoen ton de grootste van Europa....
Van onze correspondent
Willem Beusekamp
BONN
De afloop van de voor Duitsland spectaculaire overnamestrijd tussen de twee traditierijke ondernemingen uit het Roergebied werd woensdag bekend gemaakt door een regeringslid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Minister Clement van Economische Zaken bevestigde wat de voorgaande avond al was bekend geworden: binnen vier jaar tijd worden 8000 van de 25 duizend arbeidsplaatsen bij Ruhrstahl opgeheven.
Nieuw is dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen en dat de deelstaat probeert de sociale afbouw met subsidies bij te sturen. Tevens wordt door beide concerns een miljard mark in Ruhrstahl (officieel: Thyssen Krupp Stahl) geïnvesteerd, waardoor de Duitse staalindustrie volgens Clement op langere termijn in staat is 'mee te spelen op de wereldmarkt'.
De klappen vallen hoofdzakelijk bij Krupp-Hoesch in Dortmund, waar een complete (relatief nieuwe) hoogoven en walserij worden stilgelegd. De staalproductie zal worden geconcentreerd rondom de havenstad Duisburg. In Dortmund komt wel een nieuwe moderne elektrohoogoven. IG Metall reageerde gelaten op het nieuws, maar ziet 'mogelijkheden tot onderhandelen'.
Niet bekend
Dat niet Thyssen en niet Krupp de succesvolle uitkomst van de onderhandelingen bekend maakte, tekent de sfeer waarin op het hoogste niveau is geprobeerd een regelrechte crash te voorkomen. Noordrijn-Westfalen, ondersteund door de federale regering in Bonn en vrijwel alle media, maakte van de overval op Thyssen bijkans een nationale crisis.
De bankiers, de Deutsche Bank in het bijzonder, werden van gangstermethoden beschuldigd. Het financiële centrum, Frankfurt, verschilt volgens IG Metall-chef Zwickel in zoverre van Las Vegas 'dat je in het Amerikaanse gokcentrum alleen éénarmige bandieten aantreft'. In Bonn gingen stemmen op de 'ongebreidelde macht van de banken aan banden te leggen en hun winsten af te romen'.
De onderhandelaars - de leiding van Krupp en Thyssen, IG Metall, ondernemingsraden, de deelstaat Noordrijn-Westfalen, de financiers - hadden precies een week nodig om het vijandige bod van Krupp op het bijna tweemaal zo grote Thyssen om te buigen tot een 'constructieve samenwerking'. Minister Clement legde gistermiddag in Düsseldorf de klemtoon op 'consensus' .
Alle experts wachten thans op een verklaring van Gerhard Cromme, de bestuursvoorzitter van Krupp, die met zijn overval naar Amerikaans model de noodzakelijke structuuraanpassingen in het Roergebied geforceerd wilde doorvoeren. Uit het oogpunt van zeggenschap over de staalbedrijven is hij de verliezer; Thyssen krijgt immers de meerderheid in Ruhrstahl. Anderzijds is hij erin geslaagd zijn verlieslijdende bedrijven (minus 200 miljoen in '96) te lozen en samen te voegen met de winstgevende staalproductie van de concurrent.