Geen boete voor bedrijf dat oudere ontslaat

Bedrijven die oudere werknemers ontslaan krijgen vanaf 1 januari 2004 geen boete. Minister De Geus van Sociale Zaken heeft gisteren onder druk van de Tweede Kamer toegezegd de boete in te ruilen voor een beloning aan bedrijven die mensen vanaf 50 jaar in dienst nemen en die werknemers vanaf 55...

Als het aan De Geus had gelegen hadden werkgevers met ingang van 1 januari volgend jaar moeten meebetalen aan de WW-uitkering van werknemers van 57,5 jaar en ouder, die ze ontslaan. Door die maatregelen zouden ze minder geneigd zijn de WW als 'afvoerputje' te gebruiken.

De coalitiefracties CDA, VVD en D66 verzetten zich met steun van LPF en ChristenUnie tegen het voorstel. Ook werkgeversvereniging VNO-NCW maakte eerder hevig bezwaar tegen de invoering van boetes.

VVD-kamerlid Aptroot schreef een voorstel waarin de boete wordt omgezet in een beloning: voor werkgevers die mensen vanaf 50 jaar in dienst nemen én voor werknemers die 55 worden, hoeven werkgevers geen WAO- en WW-premies te betalen.

De Geus liet de Kamer gisteren weten dat hij met het voorstel kan instemmen als de vrijwaring van de premies alleen voor de WAO geldt, en niet voor de WW. Aptroot maakt daartegen geen bezwaar. Hij heeft zijn doel bereikt, de boete is van tafel.

Secretaris Kuiper van MKB-Nederland is verheugd over de ontwikkelingen. Hij voorziet dat bedrijven meer geneigd zullen zijn met oudere werknemers 'in zee te gaan'.

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken zegde gisteren toe dat de subsidiepot (van 170 miljoen euro) voor het omzetten van tienduizend Melkertbanen in reguliere banen ook volgend jaar nog aangesproken kan worden. Er zijn nog maar 400 aanvragen voor zo'n omzetting ingediend. De Tweede Kamer wil dat het geld dat nog steeds beschikbaar is, ook voor deze omzettingen gereserveerd blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden