Update

Geen beslissingen over Griekenland voor half oktober

Een beslissing over Griekenland zal niet voor midden oktober genomen worden. Dat zei Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden, vrijdag na afloop van het overleg. De ministers zijn in Cyprus, dat dit halfjaar de voorzitter is van de Europese Unie.

Demissionair minister van Financien Jan Kees de Jager (L) na de uitslagen van de parlementsverkiezingen.Beeld anp

Hij verwacht het eindrapport van het team van experts, de zogeheten trojka, niet voor oktober. Waarschijnlijk komt het trojkarapport wel te laat voor de eerstvolgende vergadering van de zogenoemde eurogroep op 8 oktober in Luxemburg. Juncker verwacht niet dan al een beslissing te kunnen nemen, maar hij wil niet wachten tot een volgende vergadering in november.

Griekenland onderhandelt momenteel met de trojka over een nieuwe termijn aan noodhulp van 31 miljard euro. De geldschieters eisen in ruil 11,5 miljard euro aan besparingen, maar de gesprekken hierover lopen zeer moeizaam. Pas bij een akkoord kan de eurogroep de volgende termijn uitkeren.

Het met schulden overladen land zou meer tijd willen om te voldoen aan de afspraken. Minister Jan Kees de Jager benadrukte voorafgaand aan de vergadering, dat Nederland Athene best meer tijd wil geven, maar alleen als dit geen extra geld kost.

Christine Lagarde, de president van het Internationaal Monetair Fonds, zei in Nicosia dat de optie om Griekenland meer tijd te geven overwogen moet worden. Wel benadrukte ze dat er meerdere manieren zijn om het steunprogramma en de daaraan gekoppelde eisen aan te passen. Bovendien is het nu nog te vroeg om over meer tijd te spreken als het eindrapport nog niet binnen is. 'Griekenland heeft zich al flink ingespannen, maar zal dat moeten blijven doen', aldus Lagarde.

Media berichtten donderdag dat Griekenland een derde reddingspakket nodig heeft en dat Athene pas een heel klein deel van de hervormingen en bezuinigingen heeft doorgevoerd.

Andere landen
Over Portugal was De Jager te spreken. Het land is goed op weg met de afgesproken bezuinigingen en hervormingen. Het Zuid-Europese land kan dan ook iets langer de tijd nemen om aan alle afspraken te voldoen. 'Portugal klaagt ook niet steeds, zoals we gezien hebben bij de Grieken', aldus De Jager.

Over Spanje gaan de euro-ministers ook spreken. Met name over onder welke voorwaarden Spanje steun kan krijgen voor zijn bankensector en de rol die de Europese Centrale Bank (ECB) daarin speelt. 'Als Spanje steun gaat krijgen, dan zal het voorwaardelijk zijn', zei De Jager. Hij wilde niet ingaan op vragen over hoeveel steun het land nodig zal hebben.

De president van de ECB, Mario Draghi, en de president van het Internationaal Monetair Fonds, Christine Lagarde, zitten ook aan bij de vergadering. In de middag schuiven ook de ministers van de tien niet-eurolanden aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden