ColumnPeter de Waard

Geen bedrijf ter wereld kan het 5G-netwerk van Huawei evenaren; heeft Europa nog een alternatief?

‘Als de lichten in het Westen doven, zullen die in het Oosten schijnen. En als het in het Noorden donker wordt, is er nog het Zuiden.’

In februari van dit jaar gaf Ren Zhengfei, oprichter en ceo van telecomgigant Huawei en vader van de in Canada gearresteerde Meng Wanzhou, een interview aan de BBC.

Hij liet er geen misverstand over bestaan dat Huawei het mondiale gevecht voor het 5G-netwerk zal winnen, ondanks alle angst voor mogelijke Chinese spionage.

Geen bedrijf in de wereld kan de knowhow van de Chinese multinational op het gebied van 5G evenaren en het zo goedkoop aanleggen. Huawei heeft de standaard al neergezet door contracten af te sluiten voor 5G met dertig landen in de wereld – van IJsland en Zwitserland tot Turkije en Saoedi-Arabië. De Chinezen hebben een enorme voorsprong doordat ze meer research hebben gedaan en meer mogelijkheden hebben gehad om het netwerk te introduceren en te testen. Zoals Google de standaard heeft gezet voor de zoekmachine, Microsoft voor het computerbesturingssysteem van de pc en in het verre verleden Matsushita voor de VHS-video en Philips voor het cassettebandje, zo doet Huawei dat voor 5G. Daarbij leidt het bedrijf de volgende digitale revolutie op weg naar zelfsturende auto’s, cashloos betalen, ­remote computing (op afstand op een computer werken), precisielandbouw, droneverkeer, de slimme stad en het internet der dingen.

Er zijn andere 5G-aanbieders, zoals Samsung in Korea, NEC in Japan, Ericsson en Nokia in Europa en Verizon en Qualcomm in de VS, maar die staan op grote achterstand. Niettemin hebben de VS en Australië om politieke redenen besloten Huawei te weren. Maar in Europa zijn er twijfels. De Duitse telecomindustrie heeft de overheid al laten weten dat Huawei niet mag worden uitgesloten.

In Nederland lijkt KPN te schipperen. Vorige week zei KPN in zee te willen gaan met Huawei voor randapparatuur (de benodigde antennes en basisstations), maar voor de kern van het 5G-netwerk (het doorgeven van de informatie aan de gebruiker) een andere aanbieder te zullen zoeken, zodat geen gegevens kunnen worden afgetapt. KPN wacht nog op duidelijkheid; het wil niet het risico lopen bedrijfseconomisch de beste oplossing te kiezen, maar later politiek te worden teruggefloten. Dat Europa nu de afweging moet maken tussen de beste prijs (5G is extreem duur) en de politieke risico’s, heeft het aan zichzelf te wijten.

In 2000 besloten de EU-landen om van hun continent in tien jaar de meest dynamische kenniseconomie ter wereld te maken – de zogenoemde Lissabon-strategie. Ook twintig jaar later is er nog weinig van ­ terechtgekomen. Wil het oude continent voorkomen dat hier het licht uitgaat, zoals Zhengfei verkondigt, dan moet het concurrerende alternatieven aanbieden.

Anders zal het na de Amerikaanse Big Tech aan de Chinese Big Tech 2.0 worden uitgeleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden