‘Geef natuur in Noordzee de ruimte’

Er moet een netwerk komen van beschermde gebieden in de Noordzee, gebieden waarin ‘zeedieren ongestoord kunnen opgroeien’ en de natuur de ruimte krijgt....

Door Caspar Janssen

Het PBL stelt voor om zones te maken voor de vele activiteiten in de Noordzee. Nu overlappen functies als visserij, zandwinning, windenergie, olie- en gaswinning en ‘ecologische waarde’ elkaar op veel plaatsen en dat gaat vaak ten koste van ‘zeldzame maritieme natuur’, aldus het planbureau. Door zonering kan in het ene gebied de nadruk komen te liggen op natuur, in het andere op bijvoorbeeld visserij.

Het Planbureau maakt zich vooral zorgen over de ‘hoge visserijdruk’ in de Noordzee. De ‘visbestanden’ zijn afgenomen en er komen vooral jonge vissen voor omdat de oudere zijn weggevangen. Het PBL bepleit onder meer ‘verduurzaming van de visserij’.

Volgens het Planbureau zijn de Noordzee en de Waddenzee de afgelopen jaren wel schoner geworden, maar niet genoeg om te voldoen aan Europese doelen. Overigens moet minister Verburg nog dit jaar, in het kader van het Europees beleid, beschermde gebieden aanwijzen in de Noordzee.

In de tiende Natuurbalans wordt net als in de voorafgaande negen jaren geconstateerd dat de natuurdoelen zonder extra inzet niet worden gehaald. Het aantal plant- en diersoorten loopt nog altijd terug, de oppervlakte aan natuur neemt wel toe, maar veel langzamer dan beoogd.

Het Planbureau voor de Leefomgeving presenteerde gisteren ook de Milieubalans 2008. Daaruit blijkt dat Europees milieubeleid ‘vaak effectiever en goedkoper’ is dan nationaal beleid. De regie in milieubeleid komt ook meer en meer in handen van Europa. Desondanks wordt het Europese CO2 reductiedoel van 20 procent niet gehaald als het zo doorgaat. Nog vorige week bleek een meerderheid van het Europees Parlement voorstander van het uitstellen van de normering van de CO2-uitstoot voor auto’s. Het Nederlandse doel van 30 procent minder CO2-uitstoot wordt al helemaal ‘lastig bereikbaar’.

Volgens de Milieubalans worden slechts vier van de 25 milieudoelstellingen met zekerheid op tijd gehaald. De daling van bijvoorbeeld stikstofemissies, nitraat in grondwater en de verbetering van de chemische kwaliteit van het grondwater en luchtkwaliteit gaan niet snel genoeg. Desondanks concludeerde minister Cramer van VROM dat het kabinet op koers ligt om de doelstellingen te halen.

Natuur- en milieuorganisaties komen tot een tegenovergestelde slotsom. De Stichting Natuur en Milieu hekelt, in navolging van de Milieubalans, het gebruik van biobrandstoffen voor transport. Behalve over de CO2-uitstoot maakt de stichting zich zorgen over de stijging van de uitstoot van ammoniak, als gevolg van de verruiming van het melkquotum. ‘Hierdoor gaat kwetsbare natuur verder achteruit.’

Natuurmonumenten bepleit onder meer beter ‘agrarisch natuurbeheer’ en meer daadkracht bij de uitbreiding van natuurgebieden. Directeur Jan Jaap de Graeff: ‘Het Planbureau is een roepende in de woestijn geworden. Het wordt hoog tijd dat dit kabinet de conclusies uit de Natuurbalans serieus neemt en er werk van maakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden