‘Gedwongen verhuur pied-à-terre kan niet’

De gemeente Amsterdam kan eigenaren van een tweede huis niet dwingen dit te verhuren op de sociale woningmarkt. Dat stelt hoogleraar Ton Jongbloed, gespecialiseerd in executie- en beslagrecht aan de Universiteit Utrecht.

Volgens de hoogleraar kan een gemeente niet van een eigenaar eisen dat hij zijn woning zomaar te huur aanbiedt wanneer hij er zelf niet woont. De gemeente Amsterdam haalde zich vorige week de woede op de hals van 750 tweede-huisbezitters door te eisen dat zij hun pied-à-terre op de sociale woningmarkt verhuren.

‘De gemeente heeft heel weinig te zeggen over de huurmarkt als het geen sociale huurwoningen betreft’, stelt Jongbloed. Amsterdam zegt dat het verplicht beschikbaar stellen van de tweede woning op de sociale huurmarkt een consequentie is van het puntensysteem, maar dat wuift Jongbloed weg: ‘Het puntensysteem geldt voor huurwoningen, niet voor koopwoningen.’

Leegstand

Jongbloed stelt dat de gemeente in het verleden de mogelijkheid had een pand te onteigenen als er sprake was van leegstand, maar dat dat niet meer kan. Hij verwijst naar een tweetal rechtszaken uit 2005, waarin de rechter bewoners die een tweede woning in Amsterdam als pied-à-terre gebruikten in het gelijk stelde.

Er zitten volgens de hoogleraar veel haken en ogen aan het plan. ‘Wanneer iemand in Twente woont, maar in de Randstad werkt, zou diegene geen appartement mogen hebben om te overnachten in Amsterdam. Dat zou heel gek zijn, veel Kamerleden hebben een extra woning in Den Haag. Dit lijkt een typisch Amsterdams verschijnsel.’

Mr. Aike Kamphuis, advocaat bij Lexence en gespecialiseerd in vastgoedrecht, nuanceert het betoog van Jongbloed. Volgens hem is er ‘een klein segment koopwoningen dat volgens richtlijnen van de gemeente voor de sociale huurmarkt in aanmerking komt’.

koopprijsgrens

De regionale huisvestingsverordening stelt voor een huurwoning onder de circa 120 punten een huisvestingsvergunning verplicht. Dat geldt ook voor nieuwbouwkoopwoningen onder de koopprijsgrens.’ Van woningen waarvoor een vergunningplicht geldt, eist de gemeente dat deze wordt bewoond. Deze kunnen dus niet als pied-à-terre worden gebruikt. Volgens Kamphuis is dit geen typisch Amsterdamse regelgeving omdat deze verordening ook voor andere steden geldt.

Deze regelgeving is echter niet nieuw. Kamphuis: ‘Mogelijk heeft de gemeente het handhavingsbeleid aangescherpt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden