Gedupeerden piramidespel vragen Wijdenbosch steun

Gedupeerde beleggers van Surinaamse piramidefondsen zijn vrijdag vergeefs opgetrokken naar het kabinet van president J. Wijdenbosch. De president liet zich niet zien bij de overhandiging van duizend handtekeningen, die diezelfde ochtend waren verzameld voor het kantoor van de failliete 'beleggingsbank' NV Roep in Paramaribo....

Van onze verslaggever

PARAMARIBO

De gedupeerde Surinamers eisen onmiddellijk actie tegen de organisatie van de piramidebanken, waarin vermoedelijk enkele tienduizenden Surinamers hun kapitaal zijn kwijtgeraakt. President Wijdenbosch liet zijn secretaris de klachten in ontvangst nemen en zei 'totaal niet in staat te zijn' de gedupeerden te woord te staan.

Vrijdag was de derde dag waarop de vorige maand aangekondigde uitbetaling van schulden door de failliete beleggingsbankier uitliep op een chaos voor het betalingskantoor in Paramaribo. Ruim tweehonderd gedupeerden, onder wie enkele tientallen uit Nederland afkomstige Surinamers, klopten vergeefs bij NV Roep aan om hun geld in ontvangst te nemen. Politie en veiligheidsdiensten waren massaal op de been om ongeregeldheden te voorkomen.

Schermutselingen bleven echter uit. Wel zijn er tientallen bedreigingen geuit tegen de failliete belegginsbankier. Ontevreden zijn de kleine gedupeerden vooral over de ongelijke behandeling van crediteuren. Veel invloedrijke Surinamers hebben hun geld de afgelopen maanden wel teruggekregen. Zo verliet dinsdag ook oud-'jungle-commando' Ronnie Brunswijk tevreden het pand van Roep, waar hij de dag ervoor nog was weggestuurd.

Een meerderheid van de Surinaamse politici vindt dat de overheid de gedupeerde beleggers van de piramidefondsen niet schadeloos hoeft te stellen. President Wijdenbosch deed enkele weken geleden een toezegging dat hij de 'kleine man' niet in de steek zal laten, maar deed geen concrete beloften.

Oppositieleider A. Jesserun steunt hem daarin. 'Niemand anders dan de investeringsbankier is verantwoordelijk.' Volgens Jesserun is duidelijk genoeg gewaarschuwd tegen het dubieuze banksysteem, waarin naar schatting tachtig miljoen dollar is belegd.

De vrijdag spontaan opgerichte belangengroep Belangen Behartiging Beleggers vindt echter dat het aan toezicht door de overheid heeft ontbroken. Geen enkele minister van de huidige NDP-regering noch die van de vorige onder president Venetiaan heeft gewaarschuwd tegen het piramidebankieren. Ook de NDP-president van de Centrale Bank, H. Goedschalk, heeft er geen stappen tegen ondernomen.

'Beleggen is geen schande', vindt BBB-voorzitter Stanley Brug. 'Dus als je belegt op een plek waar je wat méér krijgt, ben je niet verkeerd bezig.'

De eerste mogelijke macro-economische effecten van het faillissement zijn al wel zichtbaar geworden. Na een stabiele periode van meer dan twee jaar, is de koers van de Surinaamse gulden deze week plotseling met een kleine 10 procent gedaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden