Gebottelde 'caca-surplus' knalt uit fles

Buiten is het warm, maar binnen discussiëren tweehonderd specialisten over de toekomst van het milieubeleid. Op een zaterdag in juni passeren de bekende milieu-issues de revue tijdens de 'startconferentie NMP-4' van het ministerie van VROM....

Na afloop krijgen de sprekers en forumleden als dank voor hun mooie woorden een kistje. Wijn, denk je in eerste instantie, maar de inhoud blijkt ludieker. In houtkrullen is een fles Gazeuse Serre Chaude verpakt. Op het etiket van de fles 'broeikas-prik' staat ook nog 'CO2 brut'. Leuk voor de millenniumwisseling, moet VROM hebben gedacht. De tweede fles verbeeldt de verzuring: Eau de Ciel Acide. Wat wrang nog, maar de smaak zal aanzienlijk verbeteren mits het spul onder optimale omstandigheden wordt bewaard. Het derde exemplaar is een heuse fles Caca-surplus. Het jaartal is onbekend, maar deze met 'mestoverschot' gevulde fles zal met enige nagisting een vol aroma ontwikkelen. Voldaan keren de congresgangers huiswaarts, met drie stevige milieuproblemen gebotteld onder de arm.

Maar in de loop van de zomerse weken blijkt hoe explosief het mestprobleem is. Waar de broeikas-champagne en het zure regenwater zich koest houden, blijkt de fles mestoverschot dermate te gisten dat de kurk eraf knalt. Bij de ene spreker ontploft de fles in de boekenkast, bij de ander in een bureaulade. Iemand die het kistje in de kofferbak van de auto liet liggen en op vakantie ging, heeft dat geweten. 'Tot hun verdriet ontdekten de ontvangers dat echte koeienstront flink lang blijft stinken en moeilijk uitwisbare vlekken geeft', schrijft het ministerie van VROM in het vorige week verschenen blad NMP-4 info.

Ook de fles uit de kist van milieuminister Pronk ontplofte. 'De troep was bij die kist het ergst, want om de minister te gerieven was de deksel al van de kist gehaald', staat er in het infoblad. Een medewerker van VROM die ook een kistje ontving, haalde nadat hij over de ongevallen hoorde ijlings zijn fles mestoverschot tevoorschijn. 'Op de wc merkte ik dat er een enorme druk op stond', zegt hij. Hoewel hij 'associaties had met de exota-affaire', meent hij dat het ministerie met het explosieve presentje niet over de schreef is gegaan. 'Maar de zaak stinkt wel.'

De gedupeerden hebben inmiddels een vierde fles ontvangen: Eau de Toilette. 'Het milieubeleid moet weer vonken', schrijft minister Pronk in het infoblad. Knallen doet het al.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden