GEACHTE REDACTIE

Eerst heeft de PvdA haar leden in de kou laten staan vanwege de WAO-kwestie, de afbraak van het sociaal verzekeringsstelsel, de achteruitgang van het volksgezondheids- en welzijnsbeleid....

Slordig

Hoe is het gekomen, dat een politieke partij zo slordig omgaat met haar eigen verkiezingsbeloften? Vele Nederlanders zullen voortaan wel goed uitkijken om bij de verkiezingen nog langer op deze partij hun stem uit te brengen.

HOENSBROEKJohn Hart

Koorbal

In 'Hofleveranciers van het theater' (de Voorkant, 29 november) wordt melding gemaakt van 'een rechtse koorbal'. Wat moeten we ons hierbij voorstellen? Een uiterst conservatieve en/of gezette koorknaap? Of is de Volkskrant toch nog steeds zo links dat corpsballen in het Stijlboek niet voorkomen?

AMSTERDAMM.A.C. Slot

Duitsers

Gie van den Berghe verzuimt, in een overigens goed artikel (Forum, 25 november), het noemen van concrete feiten waaruit het voorkomen van 'goede Duitsers' tijdens de oorlog blijkt. Zo werd ik tijdens mijn vlucht door Duitsland vanuit het concentratiekamp 'Hinzert' bij Trier bij herhaling geholpen door 'goede Duitsers'. Ik kreeg eten en kleding, zelfs geld om verder te gaan. Een domineesgezin bij Bacharach am Rhein kon me niet herbergen (omdat het voortdurend bespionneerd werd), maar ik kreeg een treinkaartje naar Bonn. Het gezin had twee jongens. Beiden werden gefusilleerd toen ze als militairen in Rusland weigerden mee te doen aan de jodenvervolging.

Verder is me bekend hoe een Duitser zich gedurende de hele oorlog verborgen hield om niet mee te hoeven doen aan de nationaal-socialistische praktijken. Goldhagen moet toch weten van de vele Duitsers die reeds lang voor de oorlog in concentratiekampen verdwenen omdat ze tegen de praktijken van het nationaal-socialisme waren.

HAARLEMPeter van Toor

Vaders

Waarom reageren er zo weinig mannen op het vraagstuk van de opvoedingsverantwoordelijkheid, vraagt Aukje Nauta zich af (Geachte Redactie, 27 november). Nu dat is simpel: dat lijkt maar zo. Vaders komen niet aan het woord. Niet alleen in de Volkskrant niet, er zijn ook legio onderzoeken waar als het om opvoeding gaat slechts moeders als respondent worden genomen.

Opvoeding en kinderen is een matriarchaal bolwerk waar mannen slechts met moeite tot door kunnen dringen. En niet zozeer omdat ze emotioneel daar niet geschikt voor zouden zijn, maar vooral omdat dat niet wordt geaccepteerd, noch op individueel noch op maatschappelijk vlak. Op juridisch niveau is er zelfs sprake van regelrechte vaderschapsdiscriminatie.

DEVENTERJoep Zander

Internet

Ik wil de Volkskrant complimenteren met het uitbrengen van de internet-editie van de krant. De grafische vormgeving en inhoud verdienen een prominente plek op het world wide web. Het is voor mij de enige manier om mijn favoriete krant te lezen en op de hoogte te blijven van wat er in Nederland gebeurt.

PORTLAND, OREGON

Mariken de Jong

Slachtoffer

In een artikel over berusting in het grote aantal verkeersdoden (de Voorkant, 26 november) heeft een van de redacteuren mij opgevoerd. 'Ik ben alles kwijt. Zodra je het ziekenhuis uit bent, kijkt niemand meer naar je om.' Ik wil benadrukken dat ik mij niet thuis voel in deze boos-zielig-slachtoffer-rol. Na een auto-ongeval ben ik veel kwijtgeraakt en heb ik blijvende beschadigingen. Maar ik heb op een andere manier zinvol leren leven.

Na het ongeval hebben oude en nieuwe vrienden en familie mij geholpen. 'Niemand' in het artikel slaat daarom niet op hen, maar op de hulpverlening. Die schiet tekort in mensen, begrip, motivatie en betaalbare hulp.

BERG EN DALL. Begheyn

Max Havelaar

De Max Havelaar Banaan doet het goed. Bravo! Nu nog de Max Havelaar Chocoladereep uit het slop halen. Bij mij in de buurt is hij niet eens te krijgen en bij een grote, landelijke kruidenier ligt altijd maar één smaak. Of puur of melk. Weggedrukt tussen al het andere lekkers. Dan herkent de consument die reep vast niet.

Kom op Havelaar, maak het product aantrekkelijker. En kruideniers, een beetje reclame doet ook wonderen. Een paar Max Havelaars misstaan niet in de volgeladen karretjes en de consument, blijkt, heeft een paar dubbeltjes meer er graag voor over.

GRONINGENL. Hoogendoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.