GEACHTE REDACTIE

Sinds de invoering van de nieuwe spellingsregels heeft de n-gekte nu ook bij de Volkskrant toegeslagen...

Thijsse(n)

In Traject (30 november) wordt een tentoonstelling in Amersfoort aangekondigd over natuurbeschermer Jac. P. Thijsse. In het artikel en in een onderschrift bij een plaatje heet hij ineens Theo Thijssen. Ongetwijfeld was hier sprake van verwarring met een beroemde Amsterdamse schrijver-onderwijzer. Maar de tentoonstelling gaat toch écht over natuurbeschermer Jac. P. Thijsse. Bij hem horen onder meer de Verkade-albums en de oprichting van Natuurmonumenten.

De reizende tentoonstelling werd in 1995 (het vijftigste sterfjaar van Thijsse) op Texel geopend. Daar was Thijsse twee jaar als onderwijzer(!) werkzaam. Door zijn onorthodoxe aanpak werden zijn leerlingen door eilanders ook wel aangeduid als 'de bende van meester Thijsse'.

AMERSFOORT

Marijke van Keulen

TEXELTaco Pauka

Gerold

De Haarlemmers A en B verliezen op een dag hun portemonnee. Vervelend natuurlijk, vooral ook omdat behalve geld en wat pasjes ook het rijbewijs verloren was. Mijnheer A gaf aan de politie de vermissing van zijn rijbewijs door en ging naar het gemeentehuis om een nieuw exemplaar op te halen. Tot zijn stomme verbazing werd hem medegedeeld dat hij behalve de 46 gulden voor het nieuwe rijbewijs ook nog 51 gulden extra diende te betalen omdat er sprake was van een vermissing. Bovendien kon hij het roze papiertje pas de volgende dag ophalen en ja, u moet dan inderdaad weer een nummertje trekken en drie kwartier op uw beurt wachten.

Mijnheer B gaf aan de politie de diefstal van zijn rijbewijs door en met het proces-verbaal in de hand kon hij vijftien minuten na aanvang van zijn beurt met rijbewijs en slechts 46 gulden armer weer de auto in.

Ondergetekende mijnheer A is een stuk wijzer geworden. Hij zal nooit meer zijn portemonnee verliezen, hooguit gerold worden.

HAARLEM R. van Laake

Sjaan van de Boog

Steeds schiet ik in de hik wanneer ik weer 'mond-OP-mond reclame' lees in plaats van 'mond-TOT-mond reclame.' Ik zie me al met mijn mond op die van de buurman onverstaanbaar mompelend reclame maken voor de schuimpjes van de bakker op de hoek. Ook lees ik te allen tijde in de krant hoe men 'ten alle tijde' de Nederlandse taal slecht beheerst.

Vaak ook wordt geschreven over de 'Zwarte Doos', die echter fluorescerend oranje is. Waarom dan 'zwart'? Omdat de heer Black het apparaat dat in deze doos zit, heeft uitgevonden en de doos derhalve de 'Black Box' genoemd wordt. Waarom deze vertaling van zijn naam? We praten toch ook niet over Margaret Thatcher als Griet Rietdekker of over Jeanne d'Arc als Sjaan van de Boog?

MOERGESTELS.A. Postmus

Yuppen

Als ik de krant opensla, treft mij de kop 'Yuppen nemen bezit van Nijmeegse binnenstad' (de Volkskrant, 3 december). Dit klinkt onheilspellend! Ik denk aan buitenaardse wezens, enge insecten of een barbaarse volksstam die de Waal is komen afzakken om zich in Nijmegen te nestelen.

De foto erbij lijkt sensationeel: op de afgebeelde muur zie ik de omtrek van een reusachtige gestalte. Zou dit de schaduw van een yup zijn? De verschrikte dame met hoed kijkt alsof ze hem ontwaard heeft. Twee mannen hebben het dreigende gevaar niet in de gaten. Uit het artikel blijkt dat yuppen geen gewone mensen zijn: 'Er komen steeds minder gewone mensen te wonen.' Kennelijk zijn yuppen gevaarlijke parasieten of wolven in mensenkleren!

Overigens ben ik van mening dat in een stadscentrum een pluriforme samenleving thuishoort

AMSTERDAMMarijke Verhaak

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.