GE drukt stemming op beurs

AMSTERDAM (ANP) - De stemming op de Europese beurzen werd op vrijdag vergald door het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE). Beleggers schrokken van tegenvallende winstcijfers bij de onderneming.

Tele Atlas maakte een koersval na geruchten dat TomTom de maker van digitale kaarten niet wil overnemen. De AEX sloot 1,3 procent, ofwel 6,05 punten, lager op 453,43 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen daalde met 1,1 procent tot 631,69 punten. De graadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt daalden tussen de 1 en 1,3 procent.

Een bijstelling van de winstverwachting door GE viel beleggers koud op hun dak. ,,Het cijferseizoen maakt hiermee een slechte start. Hoewel dit enkelen niet verrast, vormt het wel de reden voor de lagere koersen vandaag'', zei een handelaar.

Verschillende sectoren

Omdat GE activiteiten heeft in veel verschillende sectoren, werkte het winstalarm in brede zin door op de handelsvloer. Financiële concerns en elektronicabedrijven kregen de hardste tikken.

Binnen de AEX-index was Philips (min 1,9 procent) een sterke daler, hoewel de koers tegen het einde van de handel wat wist op te krabbelen. De producent van onder meer consumentenelektronica en lampen presenteert maandag de resultaten over het afgelopen kwartaal.

Grote verwarring

Op het Damrak ontstond er vrijdag grote verwarring rondom een koersbeweging van Tele Atlas. Na een sterke plus, dook het aandeel van de maker van digitale kaarten plots tot ruim 20 procent in de min. Er waren geruchten dat TomTom, maker van navigatieapparatuur, het bedrijf niet meer zou willen inlijven.

TomTom ontkrachtte de geruchten en zei Tele Atlas nog steeds te willen overnemen. Toch bleven beleggers onrustig. Het aandeel was bij het slot ruim 13 procent in waarde gedaald.

Weinig vuurwerk

Voor de rest was er weinig vuurwerk op de effectenbeurs in Amsterdam. ,,Er zijn geen sterke trends bespeurbaar en de markt heeft bar weinig bedrijfsnieuws voorhanden'', zei handelaar André Sirks van Theodoor Gilissen Bankiers in de middag.

De oliemaatschappijen droegen bij aan de mineurstemming, nadat de olieprijs was gedaald. Shell verloor 1 procent, Total ging 1,8 procent omlaag en BP eindigde met een verlies van 0,6 procent.

Lokale markt

Op de lokale markt in Amsterdam viel de maritieme dienstverlener Smit Internationale op met een koersdaling van 4,8 procent. Dat had verband met een verlaging van het beleggingsadvies door ING.

De euro kostte vrijdagmiddag 1,5825 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen donderdag stond de Europese munt op 1,5775 dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden