Gazprom geeft nog even respijt

De gaskraan naar Wit-Rusland wordt nog niet afgesloten, zoals het Russische Gazprom woensdag dreigde. Wit-Rusland heeft een week uitstel gekregen nu het land een fors deel van een uitstaande gasrekening heeft betaald....

Van onze correspondent Arnout Brouwers

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov waarschuwde er vrijdag tegen de zaak ‘te veel te dramatiseren’. Hij reageerde daarmee op de verontrusting die bij sommige leden van de Europese Unie was ontstaan over het mogelijk opnieuw oplaaien van het gasconflict tussen Rusland en het buurland Wit-Rusland. Begin dit jaar leidde dat conflict al een aantal dagen tot verminderde gasleveranties aan Europese landen via Wit-Rusland. Dit omdat veel Russisch gas via Wit-Rusland naar West-Europa wordt uitgevoerd.

Volgens zegslieden in Minsk is inmiddels 190 miljoen dollar van de uitstaande rekening van 456 miljoen dollar betaald. Dat was de rekening voor de gasprijsverhoging die vanaf 1 januari dit jaar geldt en die op 23 juli betaald had moeten zijn. Sinds 1 januari betaalt Minsk 100 dollar per duizend kubieke meter gas – beduidend minder dan de 250 dollar die West-Europese klanten betalen, maar meer dan een verdubbeling ten opzichte van de oude vriendenprijs van 46 dollar per duizend kubieke meter gas.

De gedeeltelijke afbetaling gebeurde in opdracht van Alexander Loekasjenko, de Wit-Russische president die de afgelopen dagen opnieuw in woede ontstak over de Russische opstelling. ‘Ik heb opdracht gegeven het geld uit onze reserves te halen en over te maken’, zei Loekasjenko donderdag in een toespraak. ‘Laat ze in vrede leven.’

Loekasjenko zei dat hij zich tot ‘goede vrienden’ had gericht om hem te helpen bij de betaling van de schuld. Daarmee bedoelde hij de president van Venezuela Hugo Chávez, die onlangs nog Minsk bezocht om zijn ‘wapenbroeder’ te bezoeken. Chávez wil graag een ‘strategisch partnerschap’ met Wit-Rusland aangaan dat onder meer zou bestaan uit samenwerking op energiegebied en wapendeals.

Loekasjenko schamperde deze week over de Russische strategie ‘om heel ons land te privatiseren’. Hij doelde onder meer op het feit dat Moskou begin dit jaar een groot belang in de Wit-Russische energiesector verwierf met de aanschaf op termijn van een belang van 50 procent in het Wit-Russische bedrijf Beltransgas.

Sommige analisten menen dat Moskou aast op de overname van nog veel meer ‘strategische industrieën’ in het buurland. De kans daarop neemt toe naarmate de hogere, merendeels door Rusland opgelegde, energieprijzen de Wit-Russische economie verder doen instorten.

Loekasjenko bezwoer donderdag echter dat zijn land ‘nimmer op de knieën zal gaan’ voor het Kremlin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden