Gasunie verliest opnieuw klant aan Britse concurrent

De Gasunie is weer een klant kwijtgeraakt aan een Britse concurrent die het aardgas goedkoper kan leveren. Vanaf eind 1998 kopen het chemieconcern Dow Chemical en de nutsbedrijven PNEM en Delta gezamenlijk acht jaar lang een miljard kubieke meter gas per jaar van van Centrica, de handelspoot van British Gas....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Onlangs werd al bekend dat Hydro Agri vijftien jaar lang 0,8 miljard kuub Brits gas per jaar gaat kopen. De twee contracten zijn samen goed voor een omzetverlies van 350 miljoen gulden per jaar voor de Gasunie. Toch maakt de Groningse gasgigant zich geen zorgen. 'Het is jammer, maar het hoort nu eenmaal bij liberalisering van de gasmarkt', zei een woordvoerder. Vorig jaar startte ook het Noorse Statoil met gasleveranties in Nederland.

Ondanks de nieuwe concurrentie is de Gasunie met jaarlijkse binnenlandse verkoop van zo'n 45 miljard kubieke meter nog veruit de grootste gasleverancier in Nederland.

Het gas zal worden aangeleverd via een pijpleiding tussen het Britse Bacton en het Belgische Zeebrugge die volgend jaar gereed komt. De Britten voeren met deze Interconnector het gasoverschot af dat is ontstaan door de liberalisering van de Engelse gasmarkt.

Centrica zal het gas voor Dow Chemical, PNEM en Mega in Zeebrugge aanleveren. Vandaar vervoert het Belgische Distrigas het verder naar het grensplaatsje Zelzate. De energiebedrijven PNEM, Delta en Mega leggen momenteel een gasleiding aan van Zelzate naar Bergen op Zoom.

Het Britse gas is aanzienlijk goedkoper dan het Nederlandse gas, dat wordt geleverd door de Gasunie. Inkoopcombinatie Elsta, voor de helft eigendom van Dow Chemical en voor de andere helft in handen van Pnem en Delta, wil niet zeggen hoe groot het prijsverschil is. 'In ieder geval zodanig dat het voor ons de moeite loont', aldus een woordvoerder.

In Engeland betaalt een groot bedrijf momenteel ruim dertien cent per kubieke meter gas. In Nederland ligt deze prijs gemiddeld rond de twintig cent. De prijs die de drie Nederlandse afnemers Centrica betalen, wordt echter ook beïnvloed door het feit dat ze een deel van het transport van het gas voor hun rekening nemen. 'Anders dan de Gasunie levert Centrica niet aan de poort', aldus de woordvoerder.

Met het gas stookt Elsta bv een warmtekrachtcentrale op het terrein van Dow in Terneuzen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden