Gascontainer straks tegengehouden

DEN HAAG Zeecontainers met te veel ontsmettingsgas mogen binnenkort niet langer de Rotterdamse haven uit. De containers mogen pas verder worden vervoerd als zij veilig zijn....

Met het gas worden de containers vrij van insecten gemaakt. Op dit moment mogen zeecontainers met te veel restanten van het gas wel meteen door naar de afnemer, maar dan moeten ze voorzien zijn van een waarschuwing. Volgens Cramer heeft die aanpak het aantal gevaarlijke containers niet genoeg verminderd.

Doordat containers met te veel gas in de haven blijven staan, zullen de producten die erin zitten met veel vertraging worden geleverd. Het tijdverlies kan soms oplopen tot enkele maanden. Cramer denkt dat vervoerders daarmee worden aangezet zorgvuldig met het ontsmettingsgas om te gaan.

In Rotterdam arriveren jaarlijks 10 miljoen containers. Zeker 20 procent bevat giftige gassen, zoals methylbromide. De gascontainers veroorzaken geregeld problemen. Zo kampen twee werknemers van een bedrijf in Hardinxveld-Giessendam sinds november met ernstige gezondheidsproblemen na het lossen van een container die was ‘gegast’ met methylbromide.

FNV Bondgenoten vindt de nieuwe maatregelen niet ver genoeg gaan. Cramer moet een coalitie vormen met haar Duitse en haar Belgische collega en alternatieven afdwingen of een verbod op het gassen, aldus vakbondsbestuurder Jan de Jong.

Bovendien moeten er strenge normen en eisen komen voor de controle van de containers, de meetapparatuur en de opleiding van de controleurs. Met de werkgevers moeten goede afspraken worden gemaakt, in samenspraak met de bonden. Ook moet er vervolgonderzoek komen bij de transportbedrijven en op de plekken waar de containers terechtkomen. Artikelen kunnen gas absorberen.

Volgens De Jong is gassen in 99,5 procent van de gevallen niet nodig. Het verhitten van het hout, het onttrekken van lucht aan een container en het gebruik van plastic voor pallets zouden afdoende werken. Australië heeft die maatregelen afgedwongen na een aantal dodelijke ongevallen met gegaste containers. ANP

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.