AnalyseLage energieprijzen

Gas en stroom extreem goedkoop, overstappen kan honderden euro’s besparen

Nu oliesjeiks en gasbaronnen permanent uitverkoop houden door de ingestorte olie- en gasprijzen, is dit voor consumenten hét moment om juist van de situatie te profiteren. Dat doen ze ook massaal, blijkt uit gegevens van prijsvergelijkers als Independer en Pricewise.

Gerard Reijn
Jaknikker in Long Beach, Californië. Ook de Amerikaanse fossiele industrie is hard geraakt door de gekelderde olie- en gasprijzen. Beeld AFP
Jaknikker in Long Beach, Californië. Ook de Amerikaanse fossiele industrie is hard geraakt door de gekelderde olie- en gasprijzen.Beeld AFP

Volgens Independer zijn de tarieven van energiebedrijven in vergelijking met een jaar geleden met 25 procent gedaald. De besparingen voor het huishoudbudget kunnen op jaarbasis in de honderden euro’s lopen.

In de eerste twee weken van april verdubbelde bij Independer het aantal aanvragen om prijzen te vergelijken. En dat is bijzonder, zegt Joris Kerkhof van Independer. ‘Normaal is het alleen in november en december zo druk, de tijd dat mensen traditioneel overstappen. Maar de prijzen zijn zo laag, dat de mensen ook nu in actie komen.’

Zo ook Jump Koch. Hij krijgt zijn energie al jarenlang van Greenchoice, maar zijn contract met vaste prijs loopt 1 mei af. ‘Maanden geleden begon ik al aanbiedingen te krijgen van Greenchoice, en het viel me op dat elk nieuw aanbod weer voordeliger was dan het vorige.’ Koch belde maar eens met Greenchoice, en de callcentermedewerker had een boeiend advies: ‘Wacht tot het laatste moment, want de prijzen zijn aan het dalen.’

Koch ging ook maar eens kijken bij de energievergelijkers, Independer in zijn geval. ‘Daar werd ik erg blij van. Ik heb nu een contract voor één jaar afgesloten met BudgetEnergie. Daarmee ben ik per jaar 400 euro goedkoper uit dan met mijn oude contract bij Greenchoice. En 260 euro goedkoper dan het laagste bod van Greenchoice.’ Op de groenheid van de stroom heeft hij niet gelet.

Nog meer verdiend

Kees de Jong verdiende met zijn zoektocht naar een nieuwe leverancier nog veel meer. Hij was al jarenlang klant van Vattenfall (voorheen Nuon). Hij sloot nooit contracten met een vaste prijs af, dus kreeg hij gas en stroom tegen het ‘variabele tarief’, oftewel voor de hoogste prijs. Op zijn oude, energievretende woonboerderij kostte gas en stroom hem hierdoor 450 euro per maand. ‘Nu heb ik via prijsvergelijkers gezocht naar aanbiedingen. Ik twijfel nog tussen Vandebron en Welkom Energie, bij beide ben ik 130 à 140 euro per maand goedkoper uit.’ Dit komt mede door de welkomstbonussen: de een betaalt 185 euro bonus uit, de ander zelfs 230 euro.

Door de uitbraak van covid-19 zijn de energieprijzen, die toch al jarenlang daalden, in korte tijd naar nieuwe dieptepunten gezakt. Bij olie springt dat het meest in het oog; die had in de Verenigde Staten zelfs korte tijd een negatieve prijs. Maar ook gas wordt al jarenlang steeds goedkoper, en de gasprijs in Amerika heeft nu de laagste stand bereikt sinds 1995. In Nederland kost gas in de groothandel nog maar eenvijfde van wat het twee jaar geleden kostte.

Dankzij die lage gasprijs wordt steeds meer gas gebruikt om elektriciteit op te wekken, ten koste van kolen. Mede hierdoor daalde de elektriciteitsprijs, wat nog eens wordt versterkt door de aanhoudende groei van zonne- en windstroom. In Nederland namen wind en zon de afgelopen weken al enkele malen de helft van de stroomproductie op één dag voor hun rekening, tot nu toe was dit ongekend.

Overstappen voordelig

In de gas- en stroommarkt is overstappen gek genoeg bijna altijd het voordeligst. Energiebedrijven lokken nieuwe klanten met aanbiedingen en welkomstbonussen van vaak meer dan 100 euro; ze hopen dat hun oude klanten blijven hangen, ondanks hogere tarieven. Volgens Kerkhof van Independer is nu desondanks een buitengewoon goed moment om een contract af te sluiten voor langere tijd: één of drie jaar. ‘Omdat de prijzen nu echt historisch laag zijn. Ik zou kiezen voor een contract van drie jaar.’

Mensen die een bepaalde periode (meestal één of drie jaar) een vaste prijs voor hun energie hebben, krijgen na afloop van dat contract stilzwijgend het variabele tarief, dat is altijd duurder. Voor mensen met een vaste prijs is overstappen niet zonder meer gunstig: zij moeten vaak een afkoopsom betalen.

De Nederlandse energiemarkt: overstappen is profiteren
Slapend arm worden, dat is het opvallendste kenmerk van de energiemarkt. Wie elk jaar van energieleverancier verandert, profiteert steeds opnieuw van de mooiste aanbiedingen. En wie dat niet doet, betaalt feitelijk dus te veel.

Automatisch overstappen op de goedkoopste energieprovider kan honderden euro’s per jaar schelen
Overstappen naar de goedkoopste energieprovider loont. Tot nu toe is dat een klusje waar je even zin voor moet maken, maar inmiddels is de markt een stapje verder: overstappen naar de voordeligste aanbieder is overbodig. Het kan automatisch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden