Garnalenvissers dwingen gesprek met NMa af

Ongeveer honderd garnalenvissers hebben woensdagmiddag met 25 schepen de haven van Harlingen geblokkeerd. De vissers zijn boosop de Nederlandse Mededingingsautoriteit...

ANP

De vissers hieven de blokkade aan het eind van de middag op, nadat het ministerie van Landbouw had toegezegd dat minister Veerman vrijdag met de NMa gaat praten. Een woordvoerder van de Nederlandse Vissersbond heeft dat woensdag gezegd. Volgens de Vissersbond kunnen de garnalenvissers door de opgelegde beperkingen geen geld meer verdienen met de visserij. De prijs die vissers ontvangen voor hun garnalen, is gedaald tot beneden de kostprijs. De NMa gaf begin vorig jaar een boete van 13,8 miljoen euro aan acht bedrijven en acht producentenorganisaties wegens vangst- en prijsafspraken. Het beroep daartegen loopt nog.

De vissers vinden dat de behandeling van dat beroep te lang duurt. ,,Dat loopt nu al vijftien maanden. Als het langer gaat duren, gaat een groot deel van de sector kapot'', aldus de zegsman van de Vissersbond.

Ondanks de toezegging van het ministerie van Landbouw komen de vissers donderdag of vrijdag weer in actie. Medewerkers van de ministeries van Landbouw en Economische Zaken krijgen dan in Den Haag een zakje met garnalen aangeboden. Ook vindt maandag een gesprek tussen de Sociaal Economische Raad (SER) en de Nederlandse Vissersbond plaats. 'Wat achter ons ligt maakt niet zoveel uit. We willen uit deze impasse komen en kijken dus alleen naar de toekomst', aldus de woordvoerder van de Vissersbond.

Alle partijen in de Friese Provinciale Staten hebben woensdag een motie ondertekend waarin 'Den Haag' wordt opgeroepen de vissers te helpen, zo zegt Statenlid O. van der Galiën van ChristenUnie/SGP. Ook de Waddenvereniging en milieuorganisatie Stichting De Noordzee staan achter de vissers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden