De kwestie Peter de Waard

Gaat mevrouw Van Zetten uit Tiel ook in bitcoins?

Mart Smeets lanceerde ooit ‘Mevrouw Van Zetten uit Tiel’ als een ijkpersoon voor wie de sportterminologie ook begrijpelijk zou moeten zijn. In Japan kennen ze al sinds de jaren negentig Mrs. Watanebe. Zij staat model voor de spaarzame Japanse vrouwen die de huishoudpot beheren en naarstig op zoek zijn naar een alternatief voor een spaarrekening met een rente van nul of bijna nul procent.

In Nederland is de rente op spaartegoeden nu al zo’n vijf jaar ‘bijna niks’. In Japan kampen ze al 25 jaar met dit euvel. Niettemin wordt door Mrs. Watanebe tegen de klippen op geld opzijgezet voor de oude dag.

Alleen blijft ze naarstig op zoek naar wat rendement. Eind jaren negentig werden spaarrekeningen in buitenlandse valuta met veel hogere rentes – met name Australische dollars – populair bij Mrs. Watanebe. Uiteindelijk ging Mrs. Watanebe zelfs speculeren. Ze leende geld in yens tegen bijna 0 procent en opende daar spaarrekeningen in andere valuta’s mee met rentes van 4, 5 of zelfs 6 procent. Carry trade noemen beleggers dit.

Zolang de koers van de yen niet skyhigh ging, was het lucratief. Maar de centrale bank intervenieerde en perkte carry trade in. Mrs. Watanebe moest in arren moede het geld weer op een yenrekening van nog altijd 0 procent zetten, hopende dat de centrale bank en de regering eindelijk een keer de belofte zouden inlossen dat de rente heus wel een keer zou stijgen.

Dat gebeurde niet, ondanks alle stimulering. Na enkele jaren begon Mrs. Watanebe te experimenteren met andere beleggingen zoals trackers (waarmee op de beursindex werd meegelift) of dividendfondsen. Na 2010 werd door Mrs. Watanebe ook de cryptovaluta ontdekt.

Eenderde van alle bitcoins zou in Japan zitten. Dinsdag kwam de bitcoin voor het eerst weer boven de 5.000 dollar, ook omdat Japanners er weer in durven stappen na de ineenstorting van begin vorig jaar.

Na 25 jaar gelooft niemand in Japan meer dat daar de rente ooit nog aantrekt. Een rente van 0 procent is het nieuwe normaal. Structurele veranderingen zoals de vergrijzing lijken de spaarzaamheid op te jagen. Omdat er geen rente meer is, wordt nog meer gespaard.

Het is een voorbode van wat in Europa staat te gebeuren. Na Japan kent Europa de snelst vergrijzende bevolking. En ook hier is een echte rente tijden niet meer gezien.

De kwestie is of mevrouw Van Zetten zich, net als Mrs. Watanabe, ook aan beleggen en speculeren zal wagen. Volgens onderzoek van vermogensbeheerder Schroders hoeft niemand daar bang voor te zijn. Mevrouw Van Zetten zal gewoon een zuinige (huis)vrouw blijven die liever lijdzaam een verlies op de spaarrekening slikt dan zich op het exotische terrein van derivaten of cryptovaluta te wagen.

Zelfs als mevrouw Van Zetten de financiële terminologie zal gaan begrijpen, zal ze nog niet overtuigd zijn. Tenslotte zijn de meeste vrouwen ook geen wielerfan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden