Groen of grijsVaatwastabletten

Gaat het Sun met ‘powered by Nature’ vaatwastabletten wél lukken?

Na de geflopte ‘Sun Green’-vaatwastabletten zijn er nieuwe ‘Sun powered by Nature’-vaatwastabletten, mét Europees Ecolabel. Gaat het nu wel lukken?

Sun-vaatwastabetten ‘Powered By Nature’. Beeld
Sun-vaatwastabetten ‘Powered By Nature’.

Waarom niet? Ze hebben een betrouwbaar keurmerk.

Klopt: het Europees Ecolabel wordt onafhankelijk gecontroleerd (in Nederland door Stichting Milieukeur). Het stelt, net als het eveneens betrouwbare Nordic Ecolabel, onder andere strenge milieueisen aan de ingrediënten en kijkt ook naar biologische afbreekbaarheid en de verpakking. Daardoor belasten vaatwastabletten met EU-Ecolabel het milieu een stuk minder dan gewone tabletten. Maar Sun Nature is niet het enige vaatwasmiddel met zo’n keurmerk. Zo hebben de ecologische vaatwastabletten van Klok en Jumbo ook een Europees Ecolabel en de AH-vaatwastabletten het Nordic Ecolabel.

Zijn ze allemaal even goed?

De Consumentenbond heeft in 2017 (ook ecologische) vaatwastabletten getest, maar daar zat Sun Nature dus nog niet bij. In die test bleken de ecologische vaatwastabletten van AH en Klok opvallend goed te presteren. De ecotabletten van Ecover en Jumbo eindigden onderaan, omdat ze bijvoorbeeld thee-aanslag niet goed weg kregen. Verklaarbaar omdat bovenstaande keurmerken ook strengere eisen stellen aan bleekmiddelen, al hadden ook diverse gewone vaatwastabletten hier moeite mee.

Dus we weten nog niet hoe effectief die Sun Nature-tabletten zijn?

Nee. Maar volgens Sun hebben de tabletten een geheel nieuwe, revolutionaire samenstelling waardoor ze krachtig schoonmaken en beter zijn voor het milieu. Bovendien is 90 procent van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong.

Klinkt prima!

Slecht is het zeker niet, anders zouden ze geen Europees Ecolabel krijgen. Maar heeft u 8 euro over voor een pakje met twintig tabletten? Dat is 40 eurocent per wasbeurt. Ter vergelijking: de AH ecologische vaatwastabletten kosten 10 eurocent. En de als nummer één beoordeelde vaatwastabletten van Lidl kosten maar 7 cent. Maar die zijn niet zo milieuvriendelijk.

Waarom zijn die Sun Nature-tabletten zo ontzettend duur?

Omdat ze zo’n natuurlijke en unieke samenstelling hebben, dat zei Sun toch al! Er zitten bijvoorbeeld citroenzuur en, heel hip, baksoda in. De overige ingrediënten komen we niet te weten. Sun zegt ook dat de supermarkten de prijs bepalen, maar dat klopt niet helemaal: de producent geeft een duidelijke adviesprijs.

Wat zit er dan in andere ecologische vaatwastabletten?

Deels ook natuurlijke ingrediënten zoals citroenzuur, baksoda of gewone soda, maar echt vergelijken kunnen we dus niet. Belangrijker: ‘natuurlijk’ is niet altijd beter, de goedkeuring van het EU Ecolabel zegt genoeg. Volgens Sun zijn ‘vaatwastabletten heel complex van samenstelling’, maar onderzoeksbureau Scienta Nova vindt dat onzin. Je krijgt ook een prima schone vaat met afwasmiddel en een scheutje azijn, zegt microbioloog IJsbrand Velzeboer.

Dus geen Sun Nature kopen?

Als je het geld ervoor overhebt: de hoge prijs blijft een raadsel. Maar het is een milieuvriendelijk vaatwasmiddel, al weten we nog niet hoe goed het reinigt.

Sun ‘powered by Nature’ vaatwastabletten

Prijs: 20 stuks € 8,-

Oordeel: ****

Verkrijgbaar: Supermarkt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden