G20: staatsschuld binnen drie jaar halveren

De regeringsleiders van de twintig belangrijkste economieën (G20) zijn het in Toronto eens geworden over de aanpak van de overheidstekorten.

Van onze verslaggever Peter de Waard

Afgesproken is dat de westerse landen hun tekorten in 2013 halveren en dat daar ook in 2016 de staatsschuld daalt. Het is de eerste keer dat de G20 dergelijke doelstellingen stelt, hoewel veel landen al gezegd hadden binnen drie jaar hun tekorten te halveren.

De eurolanden die gemiddeld een tekort hebben van 6 procent, hadden onderling al afgesproken de tekorten te halveren, zodat ze weer voldoen aan het Stabiliteits- en Groeipact. Volgens die afspraak mag een euroland hoogstens een tekort hebben van 3 procent. Het begrotingstekort in Nederland is dit jaar 6,3 procent.

VS ook ingrijpend bezuinigen

De VS, die een tekort hebben van 11 procent van het bbp, moeten hierdoor ook ingrijpend bezuinigen. ‘Dit is meer dan ik verwachtte. Dit is een succes’, zei de Duitse bondskanselier Merkel die eerder zo was bekritiseerd vanwege haar bezuinigingsdrift. President Obama erkende dat ook de VS streven naar ‘duurzame groei’ die het resultaat moet zijn van een groei van de export, structurele hervormingen en innovatie’. Overigens heeft Obama al eerder dit jaar gezegd het tekort van de VS binnen vier jaar te willen halveren. Dat zal hij nu een jaar eerder moeten bewerkstelligen.

Het terugdringen van de tekorten geldt nog niet voor opkomende economieën als India en China. Ook Japan, wiens economie al jarenlang stagneert, heeft een uitzondering bedongen. Het heeft een groot deel van zijn staatsschuld in eigen land gefinancierd. Dit betekent dat het tempo kan worden aangepast aan nationale omstandigheden.Binnenland Pagina 9

Angela Merkel (EPA) Beeld
Angela Merkel (EPA)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden