G20 nog oneens over groeimaatregelen

De twintig invloedrijkste industrielanden zijn het er nog niet over eens hoe de economische groei in de periode tot 2018 met 2 procent moet worden opgevoerd. Dat bleek vandaag na afloop van een vergadering van de ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20 in de Australische stad Cairns.

Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew op de G20 in Cairns. Beeld belga
Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew op de G20 in Cairns.Beeld belga

Tot dusver zijn maatregelen overeengekomen die voor 1,8 procent extra groei zorgen. De G20-landen zoeken het vooral in extra investeringen, met name in infrastructuur. Die moeten de economie en werkgelegenheid de komende jaren een extra duwtje in de rug geven.

Om aan de beoogde 2 procent te komen, zou volgens landen als de Verenigde Staten vooral Europa meer haast moeten maken met stimuleringsmaatregelen. Met name Duitsland is het daarmee oneens en blijft hameren op hervormingen en begrotingsdiscipline.

'Mijn zorg is dat als de inspanningen om de vraag te stimuleren te lang worden uitgesteld, er een risico is dat de tegenwind sterker wordt, en wat Europa nodig heeft is wat rugwind voor de economie', zei de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew. Ook Japan zou volgens hem de eigen economie meer moeten ondersteunen.

Strengere belastingregels
Het ruime monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft nog geen einde kunnen maken aan de periode van zwakke binnenlandse vraag en lage inflatie in de eurozone. ECB-president Mario Draghi riep sterkere eurolanden als Duitsland vorige maand al op de portemonnee te trekken om de economie vooruit te helpen.

De G20 hebben ook verder gewerkt aan strengere belastingregels voor grote bedrijven. Nu bestaan er voor multinationals nog vluchtmogelijkheden via brievenbusfirma's in landen met een fiscaal vriendelijker klimaat. Met een betere afstemming van regels en uitwisseling van informatie moeten die mazen in de wet worden gedicht.

In november is in Brisbane de volgende topontmoeting tussen de staatshoofden en regeringsleiders van de G20. Dan moeten knopen worden doorgehakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden