G20 geeft China voordeel van de twijfel

De landen van de G20 waren dit weekend bijeen in Ankara. Hoewel China steun kreeg voor de recente devaluatie van de yuan, klonk ook de noodzaak van structurele hervormingen.

Ministers van Financiën en presidenten van centrale banken van de G20 kwamen vrijdag en zaterdag bijeen in Turkije.Beeld reuters

China heeft dit weekeinde steun van de andere grote economieën in de wereld gekregen voor de onverwachte devaluatie van de yuan die al een maand zoveel beroering veroorzaakt op de financiële markten. Maar uitdrukkelijk wordt gesteld dat dit niet mag leiden tot een valutaoorlog en protectionisme.

De landen van de G20 stellen dat China voor een moeilijke economische transitie staat van een op export gerichte economie naar een economie die vooral op binnenlandse consumptie draait. Daarbij zal ook de koers van de eigen munt uiteindelijk door de markt moeten worden bepaald en niet meer van hogerhand door de autoriteiten.

Dit is de uitkomst van het overleg dat de ministers van Financiën van de twintig belangrijkste economieën (goed voor 85 procent van het wereld-bbp) afgelopen weekeinde voerde in de Turkse hoofdstad Ankara. Turkije is dit jaar de voorzitter van de G20.

'Geen harde landing'

De Chinese minister van Financiën, Lou Jiwei, zei dat de Chinese economie 'geen harde landing zal maken' en hield vol dat de voor 2015 geplande economische groei van 7 procent zal worden gehaald. Hiertoe zal de overheid dit jaar de uitgaven met 10 procent opvoeren. Dat zal onder meer worden gefinancierd uit hogere dividenduitkeringen van de vele staatsbedrijven in het land.

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, sprak zijn vertrouwen uit in het Chinese beleid, maar de Amerikaanse minister van Financiën, Jack Lew, uitte twijfels. 'Het is goed dat de Chinese autoriteiten een ongecontroleerde koersval van de yuan willen voorkomen, maar de echte test is of ze de waarde van de yuan in de toekomst ook durven te laten stijgen.'

De opkomende markten kijken met argusogen naar een mogelijke renteverhoging in de VS, waar de werkloosheid nu is gedaald tot 5,1 procent. Ze vrezen dat door een hogere rente kapitaalvlucht naar de dollar ontstaat, waardoor de koersen van hun eigen munten onder grote druk komen te staan en schulden in dollars ondraaglijk duur worden. In de slotverklaring is gesteld dat de VS de markten niet zullen verrassen met onverwachte en excessieve rentestijgingen.

Goedkoop geld

Maar ook werd erkend dat economieën niet blijvend overeind kunnen worden gehouden met goedkoop geld van de centrale banken. 'Dat leidt niet tot evenwichtige economische groei. Als de economie weer enige vaart krijgt, moet de rente omhoog.'

De Britse minister van Financiën, George Osborne, verklaarde dat hernieuwde groei nu vooral moet worden bewerkstelligd door structurele hervormingen, zoals liberalisering van de arbeidsmarkt, en niet door steeds meer geld bij te drukken.

De G20 stelde vast dat in sommige landen de economie weer aantrekt, maar dat de groei nog altijd achterblijft bij de verwachtingen. Vorig jaar in Australië had de G20 toegezegd 2 procent extra groei voor de wereldeconomie te willen bewerkstelligen door gecoördineerde overheidsinvesteringen. Deze investeringen liggen achter op schema.

IMF-directeur Christine Lagarde vatte het krachtig samen: 'De groei is te laag, de produktiviteit is te laag, de wereldhandel is te laag, de investeringen zijn te laag en er zijn te weinig infrastructurele projecten. Het enige wat te hoog is, is de werkloosheid.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden