G20 eens over economische indicatoren

PARIJS - De landen met de twintig grootste economieën in de wereld, de G20, zijn het eens over een systeem om economische onevenwichtigheden in de economie te meten en aan te pakken. De landen hebben indicatoren ontwikkeld die een dreigende onbalans in de verschillende economieën signaleren. Dit maakte het Franse voorzitterschap van de G20 zaterdag bekend.

ANP
De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, op de G20. Beeld ap
De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geithner, op de G20.Beeld ap

De Franse minister van Economische Zaken Christine Lagarde zei dat het akkoord 'een eerste stap' is om onevenwichtigheden in handel en valuta op te lossen, met het doel tot een meer gebalanceerde groei van de wereldeconomie te komen. Volgens Lagarde waren er lange gesprekken nodig om tot een akkoord te komen.

Tijdens de laatste G20-top in november spraken de leiders af 'gevaarlijke onevenwichtigheden' in de verschillende economieën goed in de gaten te houden. De 'indicatieve richtlijnen' hiervoor zijn nu uitgewerkt.

Handelsoverschot
Onevenwichtigheden kunnen bijvoorbeeld optreden bij de zogenoemde overschot- en tekortlanden. Sommige landen, waaronder China en Duitsland, voeren veel meer uit dan in en hebben een handelsoverschot. Andere landen, in het bijzonder de Verenigde Staten, voeren minder uit dan in en hebben een handelstekort. Volgens sommige economen heeft deze onbalans een destabiliserend effect op de wereldeconomie.

Ministers van de G20-landen, samen goed voor 85 procent van de wereldeconomie, kwamen in Parijs bijeen om te praten over een strategie om een herhaling van de financiële crisis uit 2008 te voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden