Fusiekoorts leidt tot positieve stemming

Op de Amsterdamse effectenbeurs kon het maandag niet stuk. Gesteund door de verdwenen oorlogsdreiging in het Midden-Oosten, maar liefst vijf fusies van belangrijke Nederlandse concerns en een gunstig gestemde obligatiemarkt, keek de AEX-index, de belangrijkste graadmeter van de beurs, alleen maar omhoog....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Vooral de fusiekoorts droeg bij tot de positieve stemming. DSM, GSM, Nedschroef, Baan en European Packaging Holding maakten allen maandag bekend op het overnamepad te zijn. Beleggers konden de activiteiten wel waarderen en droegen verder bij aan het positieve beeld.

Akzo maakte maandag voorbeurs een recordwinst van 1,6 miljard gulden bekend en werd daar door beleggers fors voor beloond. Het aandeel klom met een winst van precies acht gulden op 399,80 gulden, waardoor de vierhonderdgulden-grens net niet werd gehaald.

De voorgenomen overname van Gist-Brocades door DSM kreeg een enthousiast onthaal. Het aandeel Gist was relatief de grootste stijger. De winst van 4,90 gulden op 64,90 gulden bleef net onder het DSM-bod van 66 piek. Het Limburgse chemieconcern klom 2,70 gulden op 203,50 gulden.

De eerste resultaten van de handelsmissie naar China lieten de beurs evenmin onberoerd. Hoogovens maakte bekend binnen enkele maanden een overeenkomst te sluiten om een galvaniseereenheid voor staal en een aluminiumfabriek te bouwen in Tianjin. De beurs beloonde dat met een plus van 4,20 gulden op 97,30. Volgens een handelaar was dat hoog tijd. 'Hoogovens was het voorbije halfjaar een absolute achterblijver.'

Forse winsten waren er verder voor Aegon, plus 6,60 op 219,10 gulden, Heineken: plus 5,70 op 383,00 gulden en Océ: plus 5,90 op 263,90 gulden. 'Een mooie illustratie van de gang van zaken', meende een handelaar. Slechts enkele fondsen kwamen licht in de min. De grootste verliezer was PolyGram, dat vorige week nog stevig in de plus zat: 2,90 terug op 104,70 gulden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden