Fusiegolf op komst in beleggingsfondsenland

'Omwisseling', luidde het kleine en eufemistische kopje boven een grote advertentie die de fusie van de beleggingsfondsen van Hooge Huys met die van SNS aankondigt...

Hooge Huys laat zijn fondsen voor obligaties en voor Nederlandse, Europese en wereldwijde aandelenbeleggingen opgaan in de SNS-fondsen met dezelfde specialisatie. De twee eigen mixfondsen verdwijnen beide in het SNS Euro Mixfonds.

De fusie beperkt zich tot fondsen met een beursnotering; de niet-genoteerde fondsen die zijn gekoppeld aan unit linked-verzekeringen van Hooge Huys, blijven voorlopig bestaan. De aandeelhouders van de Hooge Huys-fondsen ruilen hun stukken in voor die van de fondsen van SNS. Dat gebeurt op 30 september; de ruilverhouding waarin die omwisseling plaatsvindt, wordt de dag daarna gepubliceerd.

Fondsenbeleggers zullen nog heel wat meer van deze fusies gaan meemaken, voorspelt Paul van Dijk van financieel onderzoeksbureau MoneyView. 'ABN Amro is ermee bezig en Robeco zal het ook gaan doen', aldus Van Dijk. Eén blik op de website van fondsenvergelijker Morningstar maakt de reden van de fusie duidelijk: met hun belegde vermogens van zeven tot twintig miljoen euro zijn de Hooge Huys-fondsen veel kleiner dan die van SNS. Alleen het SNS Euro Aandelenfonds heeft al 182 miljoen onder beheer.

Het huidige beursklimaat treft kleine fondsen het hardst. De aandelenfondsen van Hooge Huys hebben de laatste twaalf maanden allemaal ongeveer eenderde van hun waarde verloren. Verder is het over en uit met de massale toeloop van particuliere beleggers.

Staken die in 2000 per saldo nog voor vijftien miljard euro in beleggingsfondsen, vorig jaar was dat nog maar 4,2 miljard, zo berichtte onlangs De Nederlandsche Bank. En in het eerste kwartaal stroomde er 4,2 miljard naar spaarrekeningen, tegen slechts zevenhonderd miljoen naar fondsen.

'Veel fondsen zijn eenvoudig te klein geworden om hun vermogen goed te kunnen spreiden', zegt Van Dijk. Tijdens een beursdepressie is fuseren de enige manier om de pot weer wat groter te maken. Van Dijk verwacht dat de fondsbeheerders meer nadruk zullen leggen op belastingparadijs Luxemburg. 'Vooral Nederlandse fondsen zullen verdwijnen ofwel worden overgeheveld naar een Luxemburgs fonds.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden