'Fusiegoeroe' hielp Shell en Nike, maar de fusie van zijn eigen bedrijf faalde

Fons Trompenaars hielp multinationals als Shell, Heineken en Nike met de menselijke en culturele kant van fusies. Toch gaan zijn eigen bedrijf en accountantskantoor KPMG twee jaar na hun samensmelting weer uit elkaar.

Tom Kreling
null Beeld
Beeld

Hij geldt internationaal als de expert in culturele verschillen en een invloedrijk denker. Moeten twee bedrijven samensmelten tot één nieuw bedrijf? Dan huren ze de Nederlandse managementgoeroe Fons Trompenaars in voor advies. Zo hielp de hoogleraar in zijn carrière een hele rij multinationals als Shell, Heineken, Philips, Nike en General Motors de menselijke en culturele kant van een fusie te begeleiden.

Maar twee jaar na de fusie van zijn eigen bedrijf met accountants- en adviesorganisatie KPMG, gaan de twee partijen weer uit elkaar. De samenwerking is mislukt, juist vanwege een verschil in visie, zeggen betrokkenen. Trompenaars had het gevoel dat hij alleen binnen was gehaald vanwege zijn naam. Naar zijn adviezen over en visie op de bedrijfscultuur en leiderschap bij KPMG werd nauwelijks geluisterd. Het bedrijf van Trompenaars was bij KPMG onderdeel geworden van de zogeheten People & Change praktijk.

Een woordvoerder van KPMG bevestigt dat beide partijen uit elkaar gaan, maar ontkent dat er sprake was van ruzie. 'We hebben heel veel bedrijfsonderdelen en soms moet je kijken wat wel en niet werkt. Dit werkte niet, maar we gaan als goede vrienden uit elkaar.' Trompenaars bevestigt de breuk, maar wil niet ingaan op vragen over de oorzaak. 'We gaan als vrienden uit elkaar.'

Ruzie over aandelen

Dat het niet werkte tussen beide partijen was al snel duidelijk. Bijna een jaar hebben KPMG en Trompenaars vervolgens onderhandeld over een afscheid, waarbij ruzie ontstond over de waardering van de aandelen. KPMG vroeg volgens Trompenaars veel te veel geld, waarop hij als aandeelhouder weigerde de jaarrekening te tekenen.

Trompenaars schakelde vervolgens zijn persoonlijk adviseur en fiscalist Karim Aachboun in, wat leidde tot een deal. Aachboun kwam eerder dit jaar in het nieuws vanwege een conflict met het bestuur van belastingadvieskantoor KPMG Meijburg, dat uiteindelijk geschikt werd voor circa 1 miljoen euro. Hij werkt inmiddels zelfstandig. Hij bevestigt dat er de afgelopen tijd diverse besprekingen met de raad van bestuur van KPMG zijn geweest over de mislukte fusie. 'Vanwege de strikte geheimhouding kan ik alleen zeggen dat er een goede afloop is.'

De overname van het adviesbureau Trompenaars Hampden-Turner (THT) werd in 2015 nog enthousiast aangekondigd door KPMG. Met name op het vlak van 'cultuur en gedrag' kon KPMG versterking gebruiken, was toen de uitleg.

Accountantskantoor KPMG kwam de laatste jaren regelmatig in opspraak. Zo trof het bedrijf in 2013 een schikking van 7 miljoen euro met justitie vanwege het bewust verhullen van omkoping door bouwbedrijf Ballast Nedam. In 2014 stapte ook topman Jurgen van Breukelen op nadat hij in opspraak was geraakt door een mislukte privébelegging in vastgoed, die hij samen met een paar KPMG-partners had gedaan in Blaricum. Het privéproject leidde tot ruzie met de gemeente en na onthullingen hierover in de Telegraaf stapte de KPMG-topman op om het bedrijf te verlossen van de negatieve aandacht.

Ook was KPMG de accountant van de failliete woningbouwcorporatie Vestia, de failliete dienstverlener Imtech en het wegens betalen van steekpenningen in opspraak geraakte SBM Offshore.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden