Fusiebond neemt rechtskundige dienst over van armlastige FNV

De rechtskundige dienst van de FNV wordt opgeheven en overgedragen aan de fusiebond FNV Bondgenoten en de Bouw- & Houtbond FNV....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De rechtskundige dienst is volgens de FNV met 340 juristen het grootste advocatenkantoor van Nederland. Door het toenemende aantal juridische procedures van vakbondsleden kampt de dienst jaarlijks met grote tekorten. Over 1997 is het tekort ruim 5,5 miljoen gulden. De tekorten worden door de bonden gezamenlijk gedragen.

Vooral de bonden die weinig juridische kwesties aandragen, hebben hier problemen mee. Per procedure wordt slechts een kwart van de kosten door de bond van het vakbondslid betaald. Het overige wordt door de FNV-bonden gezamenlijk gefinancierd. Zo subsidiëren de kleine bonden soms de grote bonden, die veel juridische problemen aandragen.

De fusiebond FNV Bondgenoten zet nu een eigen ledenservice op, FNV Diensten genaamd. Daarin wordt de rechtskundige dienst ondergebracht. Behalve de vier bonden die Bondgenoten vormen, doen ook de Horecabond en de Bouw- & Houtbond FNV mee aan FNV Diensten. Bondgenoten krijgt een bruidsschat van zes miljoen gulden mee, voor 'aanloopverliezen'.

De Abvakabo zet samen met de politiebond NPB, de bond voor gemeenteambtenaren Novon en de onderwijsbond Aob een eigen ledenservice op onder de werknaam FNV EVA (En Vele Anderen). Hiertoe neemt de Abvakabo een aantal advocaten van de rechtskundige dienst over.

De kleine bonden, zoals de kappersbond, de bond voor grafici en artiesten KIM FNV en de journalistenbond NVJ kunnen juridische diensten huren bij FNV EVA, FNV Diensten of een regulier advocatenkantoor. KIM en NVJ hebben overigens zelf ook enkele gespecialiseerde advocaten in dienst genomen. De kleine bonden krijgen de komende drie jaar korting als zij een beroep doen op FNV Diensten.

De vakcentrale houdt toezicht op de kwaliteit van de dienstverlening. 'In ruil voor het gebruik van de kwaliteitsmerk FNV willen wij betrokkenheid', zegt FNV-voorzitter De Waal. Hij wil er bovendien op toezien dat FNV Diensten en FNV EVA op eenzelfde manier worden georganiseerd. 'Dan zijn ze op termijn in elkaar te schuiven.'

De Abvakabo kan bovendien 2,5 miljoen gulden subsidie uit de FNV-kas krijgen als EVA dezelfde huisvesting krijgt als FNV Diensten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden