Fusie tussen Chrysler en Fiat definitief

Chrysler moet in nieuwe constellatie kleine en zuinige auto’s gaan produceren...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM Fiat en Chrysler gaan definitief fuseren. Woensdag werd de laatste barrière weggewerkt. Het Amerikaanse hooggerechtshof legde de bezwaren van een aantal pensioenfondsen en consumentenorganisaties terzijde.

Chrysler vroeg op 30 april uitstel van betaling aan om het bedrijf te reorganiseren. De autofabrikant wilde 789 van zijn dealers sluiten, een kwart van het totaal. Schuldeisers, die in totaal nog recht hadden op 6,9 miljard dollar, moeten genoegen nemen met 2 miljard dollar, oftewel 29 procent van hun oorspronkelijke investering. Sommige schuldeisers zoals het pensioenfonds van de staat Indiana namen daarmee geen genoegen.

Ze vonden dat andere schuldeisers, zoals onder meer de vakbond, werden bevoordeeld. De vakbond United Autoworkers (UAW) krijgt een belang van 55 procent in de onderneming, waarmee de gezondheidszorg van gepensioneerde Chrysler-medewerkers zal worden betaald.

Fiat krijgt een belang van 20 procent in de nieuwe onderneming en betaalt daarvoor niets. De Italianen moeten vooral kennis leveren, is de gedachte. Onder leiding van Fiat-topman Sergio Marchionne, die gisteren met onmiddellijke ingang tot bestuursvoorzitter werd gepromoveerd, moet Chrysler kleine en zuinige auto’s gaan maken. Ook zijn er plannen om de Fiat 500 via het Chryslernetwerk in de VS te introduceren, al moet deze auto eerst nog aan Amerikaanse veiligheidseisen voldoen. Chrysler zou op zijn beurt gebruik kunnen maken van het netwerk van Fiat in Zuid-Amerika en Rusland.

De Amerikaanse overheid houdt een belang van 8 procent in de onderneming, de Canadese overheid 2 procent. De fusie wordt als een overwinning gezien voor de regering-Obama, die in ruil voor overheidssteun, van de autofabrikanten eiste dat ze snel zouden reorganiseren en zich op kleinere milieuvriendelijkere auto’s zouden richten. Chrysler is echter nog niet uit de problemen. In mei lag de omzet van de autofabrikant 46 procent lager dan een jaar eerder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden