Fusie Shell tot één bedrijf

Shell gaat zijn twee moedermaatschappijen fuseren tot één nieuwe onderneming. Het hoofdkantoor van het oliebedrijf zal gevestigd zijn in Den Haag. De Nederlandse topman Jeroen van der Veer krijgt de bevoegdheid om als hoogste baas beslissingen te nemen. Dat heeft Shell donderdag aan zijn aandeelhouders voorgesteld...

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Met het voorstel om de tweekoppige structuur op te heffen, komt het bedrijf volledig tegemoet aan de wensen van aandeelhouders. Beleggers wilden graag een eenduidige en doorzichtige structuur, waardoor de onderneming slagvaardige beslissingen te nemen. Zij reageerden enthousiast op de plannen. De aandelen van Koninklijke Olie in Amsterdam stegen rond het midddaguur met 3,8 procent.

De nieuwe onderneming krijgt als nieuwe naam Royal Dutch Shell. Aandeelhouders van het Nederlandse Koninklijke Olie krijgen 60 procent van de aandelen in het nieuwe bedrijf. Houders van de aandelen Shell Transport en Trading krijgen 40 procent van de aandelen. De voorstellen moeten in april door de aandeelhoudersvergadering worden goedgekeurd.

Royal Dutch Shell krijgt een Britse structuur. Dat betekent dat directeuren en toezichthouders zitting nemen in één bestuur - board genaamd. In het nieuwe bestuur komen tien niet-uitvoerende toezichthouders. Zes van hen, waaronder oud-premier Wim Kok, zijn afkomstig uit de raad van commissarissen van het Nederlandse Koninklijke Olie. Oud ING-topman Aad Jacobs zal tot zijn afscheid in 2006 de leiding hebben over dit nieuwe bestuur.

Jeroen van der Veer toonde zich opgelucht over de voorstellen. 'Het was een zware bevalling, maar het eindresultaat voelt goed.' Hij voelde zich 'nederig en opgewonden' over het feit dat hij de eerste hoogste leidinggevende in het nieuwe bedrijf zal worden.

Aangezien het Britse hoofdkantoor van Shell gesloten gaat worden, komen er zo'n 200 extra arbeidsplaatsen in Den Haag. Volgens Shell is de vestiging van het éne hoofdkantoor in Den Haag geen overwinning voor de Nederlandse kant. Volgens Lord John Kerr, die de voorstellen voorbereidde, is het fout te denken 'in termen van winnaars en verliezers'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden