Fusie Fiat kan 10.000 banen kosten

Fiat-topman: ‘Sanering bij Opel is onvermijdelijk.’..

Van onze verslaggeverMichiel Haighton Michiel Haighton

Amsterdam Het plan van Fiat om samen met Chrysler, Opel en Vauxhall een nieuw Europees autoconcern op te richten, zal mogelijk leiden tot de sluiting van fabrieken en een groot banenverlies, hebben Fiat en werknemersorganisaties dinsdag laten weten. Aantallen en details zijn nog niet vrijgegeven.

In een interview met het Duitse dagblad Bild zei Fiat topman Sergio Marchionne gisteren dat een sanering van Opel onvermijdelijk is. ‘De fabrieken moeten efficiënter worden. In zijn huidige omvang zal Opel nooit geld verdienen, en als je geen geld verdient overleef je niet’, aldus Marchionne.

Volgens de voorzitter van de ondernemingsraad van Opel, Klaus Franz, heeft de Fiat-topman tijdens een bijeenkomst gezegd dat bij een combinatie van Fiat, Opel en Chrysler tienduizend banen in Europa moeten verdwijnen. Ook een fabriek in Duitsland zou gesloten worden. Daarnaast gaan fabrieken in Italië (Fiat) en Engeland (Vauxhall) dicht. Tegenover Bild ontkende Marchionne dat Duitse complexen zullen sluiten.

Het behoud van werkgelegenheid in Duitsland is een van de criteria van de Duitse regering om Opel eventueel met miljarden euro’s financieel te ondersteunen. In Duitsland heeft Opel 25 duizend werknemers.

Andere criteria zijn de vestigingsplaats van het hoofdkwartier van het nieuw te vormen concern. Hierover zei Marchionne gisteren dat die gedeeltelijk in Duitsland en in Italië kan komen te liggen.

‘Ik krijg er rillingen van’, aldus de leider van de grootste Britse vakbond voor de auto-industrie, Tony Woodley. Hij vreest dat de Britse fabrieken van Vauxhall worden ‘weggegeven’. Vauxhall heeft in Groot-Brittannië vijfduizend medewerkers in dienst.

De mogelijke deal leidt ook tot onrust in Italië. Een fusie met Opel leidt volgens een afgevaardigde van de vakbond Fion-CGIL ‘onvermijdelijk’ tot saneringen. ‘Wij willen garanties dat er in Italië geen fabrieken worden gesloten.’

Naast Fiat zijn ook andere ondernemingen in de race om de dochterbedrijven van General Motors (Opel en Vauxhall) over te nemen. Of GM-dochter Saab eveneens tot een mogelijke koop behoort, is niet duidelijk. ‘Fiat heeft autofabrikant Saab nog niet over een overname benaderd’, zei een woordvoerder van het noodlijdende Zweedse bedrijf dinsdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden