Fusie Essent en Nuon van de baan

De voorgenomen fusie tussen de energiebedrijven Nuon en Essent gaat niet door. De raden van bestuur en raden van commissarissen van beide bedrijven hebben ‘vastgesteld dat er geen basis meer is voor het voortzetten van het fusieproces’....

Het proces is dan ook beëindigd, zo maakten de concerns vrijdag gezamenlijk bekend.

De onderhandelingen tussen de twee zijn stukgelopen op de ruilverhouding na de fusie. Na een fusie zouden aandeelhouders van Nuon 45 procent krijgen, die van Essent 55 procent. Over ‘de wijze van verificatie van onderliggende bedrijfsgegevens’ bereikten de twee bedrijven geen overeenstemming, zo is te lezen in de schriftelijke bekendmaking.

Teleurstelling
Essent en Nuon betreuren de gang van zaken, aldus de bedrijven vrijdag. Ook de aandeelhouders van Essent zijn teleurgesteld. Gedeputeerde Annemarie Moons van grootaandeelhouder Noord-Brabant en tevens voorzitter van de aandeelhouderscommissie heeft dat laten weten. Ze is naar eigen zeggen tot het laatste moment in de weer geweest om tot een bemiddelingspoging te komen. De aandeelhouders van Nuon zagen daar weinig heil in, verklaarde ze.

Een woordvoerder van Nuon zei dat de energiebedrijven constructief hebben samengewerkt om hun voorgenomen fusie tot een goed einde te brengen. De inspanningen liepen echter stuk op een onoverbrugbaar verschil van mening over de machtsverhoudingen binnen het nieuw te vormen bedrijf. Dat heeft een woordvoerder van Nuon vrijdagavond gezegd.

Volgens de zegsman konden de bedrijven het niet eens worden over de manier waarop bedrijfsgegevens moesten worden getoetst om tot een goed onderbouwde verdeling van de aandelen in het fusiebedrijf te komen. ‘Er is de afgelopen weken hard gewerkt aan een oplossing. We zijn deze week zelfs nog een mijl verder gegaan, maar dat heeft niet mogen baten, hoe spijtig dat ook is’, aldus de woordvoerder, die niet uitsloot op zoek gaat naar een andere partner.

Aandeelhouder Nuon opgelucht
Gedeputeerde Albert Moens van Noord-Holland reageert ‘opgelucht’ op het mislukken van de fusie. Noord-Holland is samen met de provincie Gelderland, de gemeente Amsterdam en houdstermaatschappij Falcon dat in handen is van de provincie Friesland, grootaandeelhouder van Nuon.

‘We hebben het nooit zien zitten’, aldus Moens. Volgens de gedeputeerde zijn de onderhandelingen enkel en alleen stukgelopen op de ruilverhouding in het nieuw te vormen bedrijf. ‘Het was goed om zo achterdochtig te zijn, want Essent heeft het niet kunnen hardmaken. Als je samengaat en je laat je boeken niet zien, dan is er dus geen vertrouwen’, aldus Moens.

Europese positie
Begin februari maakten Nuon en Essent hun voornemen tot een fusie wereldkundig. De twee bedrijven wilden hiermee hun positie in Europa versterken in een zich snel consoliderende energiemarkt en zo tegenwicht bieden tegen andere Europese energiereuzen als RWE en E.on.

Het fusiebedrijf EssentNuon zou met vijf miljoen klanten en 9000 megawatt aan elektriciteitsproductie het grootste Nederlandse energiebedrijf worden. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) had bezwaren tegen de fusie en stelde dat de bedrijven één miljoen klanten moesten afstoten en de productie van twee tot drie elektriciteitscentrales moest veilen.

Schaalvoordeel
De fusie had jaarlijks in totaal 2,8 miljard euro aan schaalvoordelen kunnen opleveren, dat is omgerekend 300 miljoen tot 335 miljoen euro per jaar. De gezamenlijke omzet van EssentNuon komt uit op 12 miljard euro.

Vorige week bleek dat de onderhandelingen tussen de twee reuzen tijdelijk opgeschort waren. Aandeelhouders van Nuon zouden ontevreden zijn over de ruilverhouding. Nuon heeft het afgelopen jaar goede resultaten gehaald en zou daarom gerechtigd zijn op een hoger belang.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden