Fusie ABN en Fortis in gevaar

ABN Amro slaagt er niet in onderdelen te verkopen, zoals Brussel eist...

Van onze verslaggevers Douwe Douwes en  Robert Giebels

amsterdam, den haag ABN Amro en Fortis Nederland mogen voorlopig niet fuseren. Dat verbod van de Europese Commissie is het gevolg van het stuklopen donderdag van de verkoop van delen van ABN Amro. Brussel eist die verkoop, omdat anders de combinatiebank te groot zou worden en te veel macht zou hebben.

Minister Bos van Financiën, de enige aandeelhouder van de twee banken, schreef de Tweede Kamer gisteren ‘dat Deutsche Bank de gesprekken heeft afgebroken’ over de overname van vijftien regionale kantoren van ABN Amro en bankdochter Hollandsche Bank Unie (HBU).

Naar verluidt geven de twee partijen elkaar de schuld van het onverwachte mislukken van de deal. Dinsdag zou het nog pais en vree zijn geweest, gisteren zeiden beide dat de ander onoverkomelijke blokkades op heeft geworpen.

Bos kondigde aan met eurocommissaris Kroes (Mededinging) te zoeken naar alternatieven. Daarmee heeft Bos nu drie onderhandelingen met Kroes lopen. Eén daarvan gaat over de vraag of bank-verzekeraar ING ongeoorloofde staatssteun heeft gekregen.

Kroes stelt dat het haar niet uitmaakt wát ABN Amro/Fortis uit zijn boedel verkoopt, zolang de te dominante positie van de bank maar wordt afgebouwd naar een acceptabel niveau. De ondernemingsraad liet een oud-topman van Fortis onderzoek doen naar het verkopen van delen van Fortis in plaats van ABN Amro. Dat zou volgens de OR sneller gaan en veel goedkoper zijn dan de verkoop die nu is afgeketst.

Bos kan ook op zoek naar een andere koper voor de onderdelen van ABN Amro. Twee jaar geleden was de vraagprijs 700 miljoen euro. Fortis zei toen dat het daar 300 miljoen op zou verliezen.

Economie pagina 9

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden