Fugro profiteert van zoektocht naar olie en gas

Fugro, wereldmarktleider in geavanceerd bodemonderzoek, heeft onlangs in de Golf van Mexico voor het eerst bodemmonsters genomen op een diepte van drieduizend meter, een record voor geotechnisch onderzoek....

De bodemonderzoeker, die voor 75 procent van de omzet afhankelijk is van de olie- en gasindustrie, moet steeds ingewikkelder hoogstandjes uithalen in de speurtocht naar nieuwe olievelden en gasbellen. ‘Nieuwe velden liggen op grote diepte in de zee van de driehoek tussen West-Afrika (Nigeria), Brazilië en de Golf van Mexico’, zegt Wester. ‘Maar ook in het Midden-Oosten en in delen van Azië wordt op grote diepte, tussen de 1.500 en 2.000 meter, naar olie en gas gezocht.’

Door de sterke stijging van de olieprijs voeren de olieconcerns hun uitgaven voor exploratie sterk op. Fugro profiteert van de toenemende investeringen. De beurswaarde van het bedrijf is in amper drie jaar verdrievoudigd tot 2,5 miljard euro. Alleen al vorig jaar steeg de omzet met 24 procent tot ruim 1,4 miljard en kwamen er 1.300 werknemers bij. Fugro heeft nu bijna tienduizend werknemers.

Ook voor dit jaar rekent Fugro weer op voortgaande groei. Wester: ‘Externe rapporten voorspellen een groei van de investeringen in de olie- en gasindustrie van 9 procent. Dat zeiden ze vorig jaar ook en het werd een groei van 15 tot 20 procent. Het zal dit jaar niet anders zijn.’ Omdat Fugro de winstmarge heeft opgevoerd tot rond de 10 procent, zal ook de winst fors toenemen. Vorig jaar was er al een winstgroei van 42 procent tot 141 miljoen euro.

Fugro heeft fors geïnvesteerd in aanschaf en bouw van nieuwe schepen voor seismisch onderzoek, de eerste fase in de jacht op olie en gas in de zeebodem. Dit jaar telt de vloot zeven seismische schepen en volgend jaar komt er nog een bij. Door deze investeringen zal de omzet aan seismisch onderzoek in 2008 uitkomen op 400 miljoen euro, het drievoudige van vorig jaar.

Dat geeft Fugro de capaciteit een leidende rol te spelen in deze snelgroeiende markt. Wester: ‘Seismisch onderzoek wordt niet alleen gebruikt voor het eerste onderzoek naar olie en gas, maar ook om de productiecapaciteit van bestaande velden in de gaten te houden.’

Fugro is met verschillende diensten betrokken bij bijna de gehele levenscyclus van olie- en gasvelden, die twintig tot dertig jaar kan beslaan. Reservoirkennis en productieverbetering van bestaande velden worden steeds belangrijker. Wester: ‘Het gaat erom meer olie uit bestaande velden te halen dan de 35 tot 40 procent die nu gebruikelijk is.’

De specialistische kennis over het werken op grote diepte kwam ook van pas bij een onderzoek waarin Fugro participeerde naar de aanwezigheid van gashydraten in de zeebodem bij India en Maleisië. Gashydraten zijn onder hoge druk gevormde kristallen die gas bevatten. Hydraten kunnen zich bevinden tussen de zeebodem en de onderliggende olie- en gasreserves. Ook voor de Koreaanse kust liggen gashydraten. De dure winning van aardgas uit deze kristallen staat nog in de kinderschoenen.

Hoewel Fugro het leeuwendeel van de omzet haalt uit de uitvoering van opdrachten van de olie- en gasindustrie is het bedrijf wereldwijd ook actief in mijnbouwkundig onderzoek. Fugro profiteert daar van de intensievere zoektocht naar uranium in Canada en Australië.

Ook doet het bedrijf bodem- en funderingsonderzoek voor vliegvelden, landaanwinning, havenuitbreidingen, dijken, tunnels en grote bedrijven. Zo deed Fugro het onderzoek naar de fundering van het hoogste gebouw ter wereld, dat in Dubai wordt gebouwd. Naast Burj Dubai, dat al in aanbouw is en 750 meter hoog wordt, moet een tweede toren verrijzen, van duizend meter hoog. Fugro deed het funderingsonderzoek tot op driehonderd meter diepte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden