Frisse lucht in nieuwbouw is zo fris nog niet

Rapport: veel gezondheidsklachten bij nieuwbouwwoningen met balansventilatie...

Van onze verslaggeefsterCharlotte Huisman Charlotte Huisman

UTRECHT Bewoners met gezondheidsklachten door balansventilatie krijgen steeds vaker compensatie. Uit onderzoek in opdracht van minister Van der Laan (Wonen) is gebleken dat in veel nieuwbouwhuizen met dit ventilatiesysteem bewoners klachten hebben over het binnenklimaat.

Een aantal bewoners van appartementen in de twee Side by Side-woontorens in het centrum van Almere zijn gecompenseerd door verhuurder Vesteda na gezondheidsklachten door onder meer het balansventilatiesysteem. Zij hoefden een aantal maanden huur niet te betalen en kregen een verhuiskostenvergoeding.

Wel moest een klachtenwebsite van bewoners uit de lucht worden gehaald en moest er niet meer over de problemen met het binnenklimaat worden gepraat. Dit zegt advocaat Martin de Witte, die bewoners met klachten over balansventilatie vertegenwoordigt in onder meer Almere, Vathorst (Amersfoort), Meppel en Groningen. Volgens Vesteda zijn de appartementen nu zo aangepast dat bewoners nergens last van hebben. ‘Het merendeel van de bewoners is nu tevreden’, zegt een woordvoerder van Vesteda.

Balansventilatie is een systeem voor energiezuinige woningen waarbij via een buizenstelsel lucht in de woning wordt geblazen en uit de woning wordt gezogen. Veel bewoners van dergelijke huizen klagen over het geluid van de installatie en over hoofdpijn en benauwdheid, wegens een gebrek aan frisse lucht.

Uit een in opdracht van minister Van der Laan gemaakt rapport bleek vorige maand dat er veel gezondheidsklachten zijn in woningen met een dergelijk ventilatiesysteem. Dit komt ook, schrijft de minister aan de Kamer, omdat veel opgeleverde installaties ‘in hoge mate’ niet aan de eisen voldoen. Hierdoor komt er te weinig frisse lucht in de woning. De minister vindt dat ‘de bouw- en installatiesector zijn verantwoordelijkheid moet nemen’ en het ventilatiesysteem moet keuren bij oplevering.

In de Vinexwijk Vathorst, waar eenvijfde van de woningen is uitgerust met dit systeem, krijgen bewoners een vergoeding van de gemeente om ramen en roosters in hun huis te laten aanbrengen. Dit nadat deze week uit een rapport van de GGD was gebleken dat bewoners nog steeds gezondheidsklachten ervaren, ook nadat er aanpassingen zijn gedaan aan het systeem.

In Groningen wordt na langdurig aandringen het ventilatiesysteem uit 120 woningen gehaald, aldus de Witte. En de verhuurder van nieuwbouwhuizen in een Meppelse nieuwbouwwijkwijk is akkoord gegaan met een onafhankelijk onderzoek naar het binnenklimaat van de woningen. Bovendien worden daar geen huizen meer gebouwd met balansventilatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden