FrieslandCampina stapt in de Pakistaanse zuivel

Zuivelconcern FrieslandCampina neemt 51 procent van de aandelen van het Pakistaanse zuivelbedrijf Engro Foods over. Engro Foods is het op een na grootste zuivelbedrijf in Pakistan.

null Beeld null

FrieslandCampina verwerft de aandelen samen met de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO en de 'International Finance Cooperation' (IFC, onderdeel van de Wereldbank). De drie bedrijven richten samen een nieuwe Nederlandse rechtspersoon op die de overname verricht.

FrieslandCampina wordt hiervan voor 80 procent eigenaar, FMO en IFC samen voor de resterende 20 procent. Waarschijnlijk is de overname in november dit jaar rond. FrieslandCampina was nog niet actief in Pakistan.

De zuivelmarkt is er aan het veranderen. Slechts 10 procent van de melk voor consumenten wordt nu al verkocht in pakken. De bevolking in Pakistan groeit sterk, de markt voor melk ook. Met een sterkere middenklasse neemt de vraag naar kwaliteitsmelk toe.

Engro Foods heeft circa 1.600 medewerkers en een jaarlijkse omzet van 450 miljoen euro. Het bedrijf werd in 2006 opgericht en produceert momenteel zo'n 300 miljoen liter melk per jaar. FrieslandCampina produceerde vorig jaar 11 miljard liter melk. De melk in Palistan komt van zo'n 150 duizend boeren. De verwerking van de melk vindt plaats in fabrieken in de steden Sahiwal en Sukkur. Engro Foods heeft een sterke logistieke infrastructuur. De melk wordt dagelijks opgehaald door 1.635 ophaalcentra. In de stad Nara heeft het concern ook een eigen melkveehouderij. Dit bedrijf met 5.429 koeien is goed voor een productie van 35 duizend liter melk per dag.

Melk in bakken

FrieslandCampina richt zich met Engro Foods vooralsnog puur op de lokale markt. 'Met onze technologie en kennis gaan we de kwaliteit van de melk verbeteren', vertelt woordvoerder Jan-Willem ter Avest. 'We richten ons echt op de groeiende consumentenmarkt. Op termijn willen wij het assortiment verbreden, melk in pakken zal voorlopig de belangrijkste rol innemen. Ook helpt Engro Foods Pakistaanse boeren de kwaliteit van hun melk te verbeteren. De meeste melk in Pakistan wordt verkocht in kleine winkels, waar melk in bakken wordt bewaard. De consument kan de melk in een fles of pannetje mee naar huis nemen. In de toekomst willen we ook proberen Nederlandse zuivelproducten als babyvoeding in Pakistan af te zetten.'

FrieslandCampina telt naar schatting circa 420 miljoen euro neer voor het meerderheidsbelang van 51 procent. Moedermaatschappij Engro Corporation blijft met 36 procent van de aandelen grootaandeelhouder van Engro Foods.

Op de Pakistaanse markt zal het bedrijf Engro Foods blijven heten, in het buitenland FrieslandCampina Pakistan. Ter Avest: 'Er is momenteel geen wens volledig eigenaar van Engro Foods te worden. Friesland Campina hecht enorme waarde aan een goede lokale partner en Engro Corporation gaat die rol vervullen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden