Free Record Shop kiest voor games

Muziek wordt bijzaak in forse reorganisatie...

Van onze verslaggever Michiel Haighton

Amsterdam De Free Record Shop Holding gaat fors reorganiseren. Het bedrijf dat groot is geworden met de verkoop van muziek legt zich vanaf nu toe op de verkoop van games.

De 258 winkels van Free Record Shop in Nederland en België worden allemaal volgens een nieuw winkelconcept ingericht waarbij muziek nog slechts een bijrol speelt. ‘Games worden het voornaamste product in de winkels’, zegt Hans Breukhoven, oprichter en directeur van de Free Record Shop.

In Eindhoven wordt het hoofdkantoor en distributiecentrum van winkelformule Van Leest gesloten. Van Leest (57 winkels) hoort sinds 1993 bij de Free Record Holding en is het exclusieve broertje van de Free Record Shop formule.

In straten waar zich zowel een Van Leest als Free Record Shop bevindt, wordt de eerste formule veranderd in een Game Mania winkel. Game Mania is een Belgische winkelketen die Breukhoven in 2006 kocht. Dit jaar worden minimaal dertig filialen van Van Leest omgevormd.

‘Het is onmogelijk gebleken twee landelijke retailketens met nagenoeg hetzelfde productaanbod in dezelfde winkelstraat rendabel te houden’, aldus Breukhoven. Volgens hem is de reorganisatie noodzakelijk om zijn bedrijf aan de ‘veranderde marktomstandigheden’ aan te passen, waarmee hij doelt op de al jaren teruglopende verkoop van muziek-cd’s.

‘We zullen altijd muziek blijven verkopen, maar niet langer als hoofdproduct. We zien veel meer kansen in de gamesmarkt. Nu behalen we 30 procent omzet uit games, dat zal in 2009 stijgen naar 50 procent. De jaren erna zal dat aandeel verder groeien’, zegt Breukhoven.

Het kenmerkende blauw-gele logo verdwijnt van de gevel: de nieuwe kleuren van de Free Record Shop zijn zwart-blauw. ‘Ik heb me lang tegen deze logovernieuwing verzet. Maar mensen die er verstand van hebben zeggen dat het logo en de kleuren teveel de sfeer van de jaren zeventig uitstralen. Ik heb me erbij neergelegd en ben erg tevreden met het resultaat’, aldus Breukhoven, die in 1971 zijn eerste winkel in Schiedam opende. Hij benadrukt dat ondanks de modernere uitstraling de Free Record Shops ‘volks’ van karakter blijven.

Breukhoven beschouwt de strijd tegen het illegaal downloaden van muziek als verloren. ‘Ik moet leven met het feit dat heel veel muziek via downloads wordt gestolen, daar is niets meer aan te veranderen. Niet dat wij helemaal geen muziek meer verkopen, nog zeker tienduizend cd’s per dag. Want als cadeau doet een muziek-cd het nog steeds goed, je kunt op een verjaardagsfeestje niet met een illegale download aankomen.’

Bij games speelt het probleem van illegaal kopiëren veel minder, zegt Breukhoven. ‘Die producten zijn heel goed beveiligd. Alleen bij de Nintendo DS is er een groot beveiligingsprobleem, maar dat schijnt bij de nieuwe versie opgelost te zijn.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden